ICR Stockholm îl celebrează pe scriitorul german de origine română Oskar Pastior

mai 23rd, 2010 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 26 mai 2010, ora 18.30, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm are loc un program dedicat poetului german de origine română Oskar Pastior. Numele acestuia a devenit cunoscut publicului suedez în urma apariţiei celui mai recent roman al Hertei Müller, “Atemschaukel”, la care cei doi scriitori au colaborat. În septembrie 2008, romanul a fost prezentat în avanpremieră de către autoare la sediul ICR Stockholm.

În Suedia se ştiu însă puţine despre opera poetică a lui Oskar Pastior şi despre aderenţa acestuia la mişcarea literară experimentală Oulipo, alături de Raymond Queneau şi Italo Calvino. Despre toate acestea, precum şi despre rădăcinile româneşti ale lui Oskar Pastior, vor vorbi scriitorul şi traducătorul Ernest Wichner, director la Literaturhaus Berlin şi fondator al Festivalului Internaţional  de Poezie Oskar Pastior, şi scriitorii suedezi Aris Fioretos şi Helena Eriksson, buni cunoscători ai spaţiului literar german. Pentru această ocazie, reputata traducătoare Aimée Delblanc a tradus în suedeză o selecţie din volumul “Jetzt kann man schreiben was man will”, selecţie ce va fi prezentată în data de 26 mai 2010.

Oskar Pastior s-a născut în 1927 la Sibiu. În ianuarie 1945 a fost deportat în Uniunea Sovietică, alături de majoritarea cetăţenilor români de etnie germană. Această experienţă a stat la baza romanului “Atemschaukel” de Herta Müller. Eliberat în 1949, Oskar Pastior s-a întors acasă, unde la început şi-a câştigat existenţa din munci ocazionale în domeniul construcţiilor. Ulterior a fost admis la Universitatea din Bucureşti şi a început să publice versuri. În 1968 s-a stabilit în Germania, unde i-au apărut peste 30 de volume de versuri. În 2006 a fost distins cu Premiul Georg Büchner, cel mai prestigios premiu german pentru literatură. Pastior a murit însă cu două săptămâni înainte de festivitatea de premiere.

Oskar Pastior este de asemenea cunoscut ca traducător în limba germană a numeroşi autori români, printre care Panait Istrati, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Urmuz, Gellu Naum şi Tristan Tzara.

În 2007 a fost înfiinţat la Sibiu Festivalul Internaţional de Poezie Oskar Pastior, organizat de Literaturhaus Berlin şi Institutul Cultural Român.

Număr de vizualizări :1309


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro