Gabriel Andreescu, Miklos Bakk, Lucian Bojin şi Valentin Constantin analizează Constituţia României

mai 18th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Polirom a apărut volumul “Comentarii la Constituţia României” de Gabriel Andreescu, Miklos Bakk, Lucian Bojin, Valentin Constantin.

“Comentarii la Constituţia României” este o analiză unică a variantelor constituţionale cu care se confruntă societatea noastră în această perioadă. Volumul, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros România, în cadrul programului “Monitorizarea reformei constituţionale”, este o colecţie de eseuri pe teme constituţionale, în contextul propunerilor de reformă a Constituţiei României şi pe fondul adâncirii tot mai accentuate a faliei dintre lumea politică şi societatea civilă.

Soluţiile constau în concilierea declaraţiilor de principii (unele prezente deja în Constituţie, altele repetate permanent în discursul public al politicienilor) cu practica efectivă a instituţiilor şi a forţelor politice.

Analizele autorilor – jurişti şi politologi – se opresc asupra garantării drepturilor constituţionale, a eventualei împărţiri pe regiuni, a definirii raportului dintre puterea executivă şi puterea legislativă şi asupra rolului Curţii Constituţionale.

Fiecare eseu are o tematică, o perspectivă şi o metodologie proprii, arătând direcţiile în care sunt necesare schimbările constituţionale, precum şi raţiunile şi conţinutul practic ale acestor schimbări. Ansamblul nu este însă mai puţin coerent, punctul de convergenţă al textelor fiind principiul deschiderii constituţionale către pragmatism, guvernământ limitat, pluralism şi reprezentativitate.

Număr de vizualizări :1052


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro