Dan Lungu şi Cătălin Avramescu dezbat despre legalitate, economie, emigraţie, în Italia

mai 3rd, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 6-9 mai 2010, la Udine, va avea loc seria de manifestări sub genericul “Aproape/departe – identitate şi diferenţe în perioada conflictelor”, avându-i invitaţi pe scriitorul Dan Lungu şi pe lect. univ. dr. Cătălin Avramescu.

Ajunsă la cea de-a VI-a ediţie, iniţiativa Asociaţiei Culturale Vicino/Lontano (http://www.vicinolontano.it/) şi a Universităţii din Udine (http://www.uniud.it/) a plecat de la constatarea că în Italia şi în regiunea Friuli Veneţia Giulia opinia publică cunoaşte parţial şi deformat evoluţiile post 1989 din ţările fostului bloc comunist. În fiecare an, a fost organizat un „focus” pe una din aceste ţări, în 2010 fiind propusă România.

Manifestarea este dedicată atât publicului larg, dar şi specialiştilor, scopul organizatorilor fiind ca, după fiecare ediţie, să creeze un network de cunoscători şi cercetători italieni în ţările din Europa Centrală şi de Est.

Invitaţii Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia vor fi Dan Lungu, unul din cei mai reprezentativi şi mai traduşi scriitori români contemporani, conf. univ. dr. la catedra de sociologie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Cătălin Avramescu, specialist în filosofie politică şi morală, lect. univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

Temele manifestărilor se vor axa pe subiecte de maxim interes din societatea actuală: etica minimă – etica puterii; legalitate – ilegalitate; “naraţiuni” şi comportamente economice; informare – comunicare; identitate: singular – plural; drepturi şi egalitate în societatea globală; noile echilibre geo-economice.

Sâmbătă, 8 mai 2010, începând cu orele 11,30, în Loggia del Lionello va avea loc masa rotundă „FOCUS ROMANIA. Nostalgia fără trecut a noilor generaţii din România”, moderată de Tommaso Cerno şi avându-i ca participanţi pe Dan Lungu, Beatrice Comănescu şi Cristian Pantazi.

A doua zi, începând cu orele 11,30, în Loggia del Lionello, va începe dezbaterea pe tema „FOCUS ROMANIA. Italia-România, trei realităţi identice: legalitate, economie, emigraţie”, moderată de Daniele Pantaleoni şi avându-l pe Cătălin Avramescu ca invitat special. Vor mai lua cuvântul Ioan Iacob, Paolo Sartori, Pietro Cingolani, Viorel Badea.

Organizarea celor două manifestări s-a făcut şi cu sprijinul Consulatului General al României de la Trieste.

Programul complet al manifestărilor:

http://www.vicinolontano.it/index.php?session=0S1137822729818168DQ736788&syslng=ita&sysmen=-1&sysind=-1&syssub=-1&sysfnt=0&syslay=123

Număr de vizualizări :1321


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro