25 de trupe de liceeni şi Vernisaj A sărbătoresc Ziua Adolescentului

mai 6th, 2010 | By | Category: Proiecte

Astăzi, 7 mai 2010, de la ora 09:30, debutează la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” din Bucureşti a treisprezecea ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”. Iniţiat si coordonat de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, „Jos Pălăria” aduce anul acesta în concurs 25 de trupe de liceeni din Botoşani, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Ploieşti, Oradea,Târgu Jiu şi Timişoara.

Vor fi prezentate 25 de spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne de William Shakespeare, Eugène Ionesco, Tudor Muşatescu, Carlo Goldoni, Vasile Alecsandri, Teodor Mazilu, Dumitru Solomon, Marin Sorescu, Mihail Sebastian, Ion Băieşu sau Matei Vişniec. Din juriul acestei ediţii fac parte jurnalista Gabriela Hurezean (preşedinte), scriitoarea Cornelia Maria Savu si regizoarea Teodora Câmpineanu. Organizatorii festivalului sunt Clubul UNESCO-Adolescenţii, Primăria Sectorului 3 Bucureşti, ArCub, cu sprijinul Vodafone.

Parteneri media: NAŢIONAL, CULTURA, www.agentiadecarte.rowww.tamada.ro

Premiile „Jos Pălăria” vor fi acordate de Ziua Adolescentului, duminică, 9 mai 2010, de la ora 11.30, în Sala Studio a Teatrului de Comedie, în cadrul unui eveniment multimedia. Premiile vor fi precedate, de la ora 11.00, în foaierul Teatrului de Comedie, de expoziţia Vernisaj A, cu lucrări de Anna Chiuariu şi Tania Furnea, eleve în clasa a X-a la Liceul de Artă „Nicolae Tonitza” din Bucureşti.

Trupa câştigătoare la „Jos Pălăria 2009” este invitată să susţină un spectacol în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – FestCO 2010, ediţia a VIII-a, eveniment ce va avea loc între 15-22 mai 2010.
“Când jucam la Moreni, în adolescenţă, pentru mine a fi într-un spectacol era o formă de joc, de evadare. Nu mă gândeam că într-o bună zi voi fi chiar premiat pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Mi-ar plăcea ca unul dintre aceşti adolescenţi care joacă în acest festival să câştige peste ani premiul pentru cel mai bun actor sau cea mai bună actriţă. Mi-ar mai plăcea ca noi, cei „mari”, să avem mai mult timp pentru adolescenţi şi de ziua lor să facem, fiecare cum putem, un gest de afecţiune pentru adolescenţii de lângă noi  ”, a declarat George Mihăiţă, iniţiatorul şi coordonatorul Festivalului Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”.

Căutarea identităţii cu Anna şi Tania / Vernisaj A

O zbatere identitară, spaţiu al conflictului dintre culoare şi desen, o lume în care ingenuitatea nu se pierde, ci se transformă în tensiunea existenţei – iată propunerea (auto)portretelor Annei Chiuariu, o artistă ce stăpâneşte meşteşugul unei sintaxe eliberate de prejudecăţi şi şabloane stilistice. Sunt convins că lucrările Annei Chiuariu vor fi, peste mode şi timp, într-o viitoare istorie a artelor româneşti.

Sondarea interiorităţii, cu obiecte ce definesc complicata şi mereu surprinzătoarea vârstă a adolescenţei, în tonuri voit devitalizate care lasă privitorului să desluşească Povestea şi formele în care e turnată aceasta, – tema Taniei Furnea, o artistă care pare a scrie  poeme vizuale despre sine, în imagini ce aşteaptă atingerea luminii ca pe o hrană supremă. Tania Furnea are chiar din aceste lucrări expuse la Vernisaj A un son personal.

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :1701


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro