“Holocaustul la periferie. Persecutarea şi nimicirea evreilor în România şi Transnistria în 1940-1944”

mai 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 14 mai 2010, ora 10:30, la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Amfiteatrul „N. Iorga” (Bd. Regina Elisabeta 4-12 Sector 5, Bucureşti) are loc masa rotundă cu tema “Holocaustul la periferie. Persecutarea şi nimicirea evreilor în România şi Transnistria în 1940-1944”. Invitatul acestui eveniment este prof. Wolfgang Bnez. Alături de el vor participa: Dr. Mihail E. Ionescu – Director General al INSHR „Elie Wiesel”, Prof. Dr. Gheorghe Vlad Nistor – Decanul Facultății de Istorie a UNIBUC, Holger Scherf – Reprezentant permanent al Ambasadorului Germaniei în România.

Tema acestei dezbateri porneşte de la volumul scris de prof. Wolfgang Benz, coord. Brigitte Mihok, “Holocaustul la periferie. Persecutarea și nimicirea evreilor în România și Transnistria în 1940-1944”, traducere din germană de Cristina Grossu-Chiriac, Editura Cartier, Colecția Cartier Istoric. Lansarea cărţii are loc de la ora 18:00 la Librăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona, 13, București). Invitaţii la lansare sunt: Viorel Achim – Cercetător Științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” şi Dr. Alexandru Florian – Director executiv al INSHR „Elie Wiesel”

“În România, discuțiile referitoare la Holocaust au început la sfârșitul anilor 1990. Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (2004) marchează începutul unei culturi a memoriei în România, din care fac parte un Institut Național și un Monument al Holocaustului în București. În Moldova, după prăbușirea Uniunii Sovietice, două curente luptă pentru supremație de opinie asupra națiunii: românismul și moldovenismul. Această luptă de interpretare împinge Holocaustul din Transnistria pe un loc aparent secundar, dacă nu chiar terț în dezbaterea cu privire la memoria societății. S-ar putea afirma chiar că în dezbaterile actuale este vorba mai puțin despre memorie, cât despre supremația interpretativă a viitorului națiunii, și de aceea trecutul este instrumentalizat aproape după bunul plac în contextual mai larg al narațiunii naționale. Autorii sunt cercetători renumiți ai Holocaustului din România, Germania, Marea Britanie și SUA. Articolele referitoare la Holocaustul din România tratează diferite aspecte ale prigoanei în Transnistria și reflectă discuția actuală privind responsabilitatea română și germană.”, scrie autorul.

Volumul cuprinde studii semnate de: Wolfgang Benz, Jean Ancel, Dennis Deletant, Brigitte Mihok, Andrej Angrick, Frank Görlich, Mariana Hausleitner, Randolph L. Braham, Hildrun Glass, Viorel Achim, Marius Turda, Anca Aurelia Ciuciu, William Totok, Felicia Waldman, Stefan Ihring.

Wolfgang BENZ este istoric, director al Centrului de Cercetare a Antisemitismului, Universitatea Tehnică Berlin, Germania. Brigitte MIHOK este cercetător în științe politice, Centrul de Cercetare a Antisemitismului, Universitatea Tehnică Berlin, Germania.

Traducătoarea, Cristina GROSSU-CHIRIAC a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat din Republica Moldova.

Număr de vizualizări :1804


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro