“Calvarul prizonierilor de război români în Alsacia şi Lorena, 1917 – 1918”

mai 18th, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 20 mai 2010, ora 17:00, la Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională (Str. J. L. Calderon nr.39, Bucureşti), are loc conferinţa “Calvarul prizonierilor de război români în Alsacia şi Lorena, 1917 – 1918″, prezentată de fostul nostrul ambasador la UNESCO, dl. Andrei Magheru, precum şi prezentarea filmului documentar “Departe de ţară” de Marilena Rotaru. Evenimentul este organizat de Primăria sectorului 2 Bucureşti.

Conferinţa „Calvarul prizonierilor de război români în Alsacia şi Lorena, 1917 – 1918” prezintă suferinţele şi sfârşitul tragic al celor 3244 de miltari români, luaţi prizonieri de către armatele germane şi cele ale Imperiului Austro-Ungar în timpul primului Război Mondial, în perioada 1916-1917 şi care în pofida reglementărilor stipulate de către Convenţiile de la Geneva (1864) şi de la Haga (1907) privind regimul prizonierilor de război, au fost practic exterminaţi, între 1917 şi 1918, în urma unui tratament inuman de o extremă duritate.

Marea majoritate a trupurilor lor odihnesc pentru eternitate în Cimitirele Militare de la Soultzmatt, Hagenau şi Dieuze, din Alsacia şi Lorena.

Documentarul va cuprinde imagini emoţionante de la Cimitirul din Soultzmatt, inaugurat la 9 aprilie 1924, de către Majestăţile Lor, Regele Ferdinand şi Regina Maria, în prezenţa Ministrului Afacerilor Externe Ion Gheorghe Duca şi întâmpinaţi de Generalul Berthelot, Guvernatorul militar al Strasbourg-ului.

Număr de vizualizări :1167


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro