Soarta matematicianului văzută de Solomon Marcus

apr. 29th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, Editura LiterNet a publicat un nou e-book, în colecţia Palimpsest, Singurătatea matematicianuluide Solomon Marcus.

Dacă ne întrebăm care e soarta unui matematician care iese în lume, nu-l putem compătimi, ci poate vom dori sa-l înţelegem tocmai datorită autenticităţii sale pe care ne-o inspiră involuntar, şi care face din el un exemplar rar, diferit de noi, muritorii de rând.

Argumentele în favoarea înţelegerii structurii personajului matematician le putem citi gratuit pe portalul LiterNetu-lui, Editura LiterNet fiind singura din România care publică volume on-line.

“Vai de el când va deschide gura şi va încerca să vorbească unuia sau altuia. Cuvintele îi vor speria şi le vor trezi amintiri urâte – coşmaruri, teroare, frică. Matematica e odioasă, asta îşi vor aminti din şcoală. Cine s-o înţeleagă? E cu multe calcule, cu reguli, e strictă, e cu semne ciudate, de ce atâtea semne?, de unde au răsărit ele?. E grea, al naibii de grea. I-ar întoarce spatele tocmai atunci când s-ar pregăti să le spună că uite, matematica adevărată nu e cea din manuale, că e plină de poveşti, că nimic nu e întâmplător, că totul vine dintr-o joacă şi că matematicianul n-a creat niciodată cu un gând pragmatic în minte, ci doar pentru că nu putea renunţa la libertatea de a căuta soluţii la întrebări, de a greşi şi de a o lua a doua zi de la capăt. Să încerce numai să rupă pagini întregi din demonstraţia unei teoreme şi să continue de la un punct încolo. Nu se va mai înţelege nimic. Matematicianul are nevoie de contexte largi, de ce era înainte de el. Apoi trebuie să găsească pe cineva care să-i urmeze munca.”, scrie Mihaela Iancu despre “Singurătatea matematicianului”.

Număr de vizualizări :1575


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro