spot_img

Povestea-jurnal a lui Radu Aldulescu sau „Ana Maria şi îngerii”

Unul dintre cei mai îndrăgiţi prozatori contemporani, Radu Aldulescu ne dezvăluie povestea următorului său roman, „Ana Maria şi îngerii”. Ne-a trimis spre exemplificare textul de prezentare al romanului ce stă să apară în curând la Editura Cartea Românească.

 

“Fiecare carte pe care am scris-o are o poveste aferentă aparte, extrem de diferită de a celorlalte, compusă din aspecte precum declicul declanşator, modul de elaborare, de documentare, impedimente, modalităţi de întreţinere a inspiraţiei, modalităţi de recuperare şi refacere a filmului creativ etc. Extrag cîteva fraze din povestea-jurnal a romanului Ana Maria şi îngerii, pe care nu ştiu dacă voi ajunge vreodată s-o scriu. Este primul meu roman, aşadar, scris la iniţiativa editorului. Doamna Mădălina Ghiu de la editura Cartea Românească, care mi-a editat şi reeditat aproape toate romanele în ultimii patru ani, m-a pus în legătură cu o femeie aflată în căutarea unui scriitor dispus să-i scrie romanul vieţii. În ce mă priveşte, viaţa oricărui om este un roman, cunoscînd-o însă pe femeia aceea, am avut senzaţia pe cale de a deveni certitudine că tragedia ei a urmat în mod explicit un curs propice punerii în pagini de roman. Aşa se face că am lăsat la trei sferturi romanul la care lucram şi m-am apucat de ceea ce avea să devină peste exact un an Ana Maria şi îngerii. Pentru prima dată am folosit o documentare strictă şi mi-am asumat totodată riscul ca majoritatea personajelor să poarte numele persoanelor care le-au inspirat şi care sunt potenţiale cititoare ale cărţii, complet neavizate în privinţa procedeelor şi regulilor ficţiunii romaneşti. Ca o compensaţie a acestui risc probabil, pentru pima dată mi se întîmplă ca prima persoană care citeşte manuscrisul să fie cea mai importantă fiinţă din viaţa mea. Pentru prima dată ştiu cu precizie ziua cînd am început lucrul la roman – 2 aprilie 2009, şi de asemenea perioada documentării, cuprinsă între 25 martie şi 1 aprilie 2009. Pentru prima dată voi preda editurii un mansucris în format electronic… Din considerente de spaţiu, îmi întrerup aici enumerarea, nu înainte de a presimţi că ineditul conceperii va provoca şi va susţine ineditul acestui roman, diferit de tot ce am scris pînă acum.”

Radu Aldulescu (n. 1954, Bucureşti) este unul dintre cei mai valoroşi scriitori români ai ultimelor două decenii. A publicat, începând cu 1993, şase romane reeditate şi elogiate unanim: „Sonată pentru acordeon” (1993), „Amantul Colivăresei” (1996), „Îngerul încălecat” (1997), „Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare” (1997), „Proorocii Ierusalimului” (2004) şi „Mirii nemuririi” (2006). A primit cele mai prestigioase premii literare din România: Premiul Uniunii Scriitorilor (1994) şi Premiul Academiei Române (2008), iar despre proza sa Ştefan Agopian a scris: “poate să nu-ţi placă, dar e imposibil să nu-i admiri forţa cu care descrie o lume de pe care Dumnezeu şi-a luat mâna.“

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. @ Radu Aldulescu: preponderenta simbolismului si a referintelor biblice o consider obositoare si in cel mai bun caz o alegere lipsita de originalitate. care considerati ca e miza registrului biblic in romanele dumneavoastra si mai ales in ultimul, „Ana Maria si ingerii”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508