Clubul de lectură Institutul Blecher la a XIX-a ediţie

apr. 26th, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 28 aprilie 2010, ora 18:30, în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România (Calea Victoriei 115), are loc cea de-a XIX-a ediţie a Clubului de lectură Institutul Blecher. Vor citi Gelu Diaconu şi Aurelia Borzin. Moderator Claudiu Komartin.

Gelu Diaconu (n 1962) a revenit în literatură în 2005, după o absenţă de aproape două decenii, devenind în scurtă vreme una dintre prezenţele cele mai constante şi îndrăgite din mediul virtual. Prima sa carte a fost romanul „Fabian”(2006), iar la scurtă vreme a debutat şi ca poet, cu “Antipoetice” (2008), un volum închegat şi matur despre care Felix Nicolau a notat: “(…) aici e secretul artei lui: firescul, (auto)ironia, nostalgia perplexă şi un soi de reproş budist adresat lumii. Priveşte în jur, se miră de nebunia generală, robotizată, dă din umeri ca un boier şi se acuză pe sine de inadaptare.” Dezabuzare, pesimism, melancolii urbane, descrieri bine dozate într-un decor auster: principalele calităţi ale scrisului lui G.D. se păstrează (sau se transferă) din poezie în proză şi invers, convingându-ne că autorul este un excelent profesionist într-o literatură năpădită de semi-amatori.

Aurelia Borzin (n.1984, Căuşeni, Rep. Moldova) este una dintre prezenţele de prim-plan ale noii poezii din Basarabia. Poetă şi publicistă, redactor-şef al revistei “Clipa”, a debutat cu “Nesomn pentru demenţi”(2003), revenind patru ani mai târziu cu volumul “Pansamente”(2007). Prezentă în antologia “Noua poezie basarabeană” (2009) alcătuită de Dumitru Crudu. Aurelia Borzin scrie o poezie biografistă puternică şi tensionată, amintind uneori de Denise Levertov, alteori de nervul şi concentrarea unor autoare 90-iste precum Rodica Draghincescu sau Irina Nechit.

Număr de vizualizări :1028


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro