Intrigi din Renaşterea timpurie, la Curtea Veche

apr. 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

“Regenta neagră” de Franck Ferrand este un nou volum apărut de curând la Editura Curtea Veche. El face parte dintr-o micro-serie -„Curtea doamnelor”- dedicată intrigilor din Renaşterea timpurie franceză, o perioadă epică şi fastuoasă, în care, sub domniile regilor Francisc I şi Henric II, se afirmă puterea câtorva femei de excepţie.

Istoricul, scriitorul şi cronicarul Franck Ferrand este autorul mai multor lucrări publicate mai ales la editurile Flammarion şi Perrin. Preocupat de acurateţea faptelor istorice, el oferă, în „Regenta neagră”, o naraţiune înflăcărată şi elegantă.

Un rege ― Francisc I ― care se gândeşte mai mult la iubirile şi la vânătorile sale, decât la viitorul Franţei. O regentă ― Louise de Savoia ― care ţine strâns în mâini frâiele Statului şi manevrează în culise contra visului italian al fiului ei. O regină în devenire, Marguerite, care-şi iubeşte fratele prea mult şi care ar dori să dirijeze conştiinţele tuturor… Vărul-conetabil al Franţei, Charles de Bourbon, despre care se şopteşte pe la colţuri c-ar fi pactizat cu împăratul Carol Quintul şi regele Angliei, Henric VIII… Doi fraţi, ambii tineri scutieri, azvârliţi în marea Istorie şi într-o aventură care le dă peste cap existenţele. Un rege-prizonier. Nişte copii dispăruţi în condiţii stranii. Alţi copii, de sânge regesc, lăsaţi ostatici. Pasiuni înflăcărate, răsturnări de situaţii, trădări, execuţii. O iubire interzisă. O alta incestuoasă. Plus Diane de Poitiers care, cu ascendentul ei enigmatic, ştie să câştige inima unui rege capricios, instituind astfel ceea ce s-a numit „Curtea doamnelor“.

Număr de vizualizări :1160


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro