Hello, Siberia!

apr. 15th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 16 aprilie 2010, ora 13:30, în cadrul Târgului de Carte GAUDEAMUS de la Cluj-Napoca, la standul Editurii Eikon din Piaţa Unirii, Walter Ghidibaca îşi lansează romanul “Hello, Siberia”. Prezentarea cărţii e făcută de prof. Vasile Dâncu.

Mai târziu, în aceeaşi zi, la ora 18:00, va avea loc o întâlnire cu Walter Ghidibaca la CASA DE CULTURĂ A MUNCIPIULUI Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 24, etaj I, unde autorul va putea fi întrebat mai multe despre acest roman inedit.

Romanul transcrie povestea jurnalistului clujean care a făcut 8 luni de pușcărie în Rusia pentru o ”glumă” făcută pe un aeroport din Moscova. Pornit într-o expediţie cu Dacia până în Siberia, el e arestat la înapoiere pentru că, abţiguit fiind, spune că are o bombă în rucsac când e întrebat de vameşi de conţinutul bagajului. Petrece apoi opt luni în închisoare.

“Nu ştiu timpul trecut în limba rusă şi nu îmi dau seama ce înţeleg poliţiştii când încerc să-i întreb dacă au anunţat Consulatul Român de arestarea mea. Sunt închis din nou fără să înţeleg ce mi se răspunde. Cer voie să fumez o ţigară. Sunt surprins să fiu lăsat chiar în faţa uşii de intrare. Armele celor care fac de pază şi formalităţile de intrare şi ieşire ale poliţiştilor îmi aduc aminte de realitatea neverosimilă. Sunt în arestul poliţiei! Iuri se uită cu aceiaşi ochi albaştri la mine şi mă aşteaptă să mă conducă după gratii. După vreo oră îmi face semn să-mi iau rucsacul şi să-l urmez. Încep să am un licăr de speranţă. Poate mi se va da drumul. Urcăm din nou în maşină. Când îmi dau seama că nu mergem spre aeroport ci spre oraş, simt că îmi plesneşte capul. Nu pot să cred că este adevărat ce mi se întâmplă! Şi totuşi… Poate este totuşi o farsă! Este ideea care îmi macină mintea în continuare, de-a lungul întregului drum. Ajungem pe o stradă lăturalnică, destul de pustie, lângă o clădire mare.
Poarta metalică în faţa căreia am aşteptat în maşină se deschide cu un huruit greu.”, scrie autorul în „Hello, Siberia”.

Număr de vizualizări :1335


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro