Festivalul Poeţilor din Balcani, Brăila (25-26 septembrie 2010)

apr. 28th, 2010 | By | Category: Postcard

De curând, am primit la redacţia AgenţiadeCarte.ro un anunţ din partea domnului Dragoş Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” din Brăila. Domnia sa ne-a semnalat lansarea celei de-a IV-a ediţii a FESTIVALULUI POEŢILOR DIN BALCANI, Brăila, 25 – 26 septembrie 2010. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Brăila, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila şi USR Filiala Brăila-Galaţi.

Regulamentul Festivalului Poeţilor din Balcani, Brăila (25-26 septembrie 2010)

ORGANIZATORII, PERIOADA ŞI LOCUL  DE DESFĂŞURARE

1. Consiliul Judeţean Brăila,
Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila,
Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Brăila – Galaţi
organizează  ANUAL, în cea de-a treia săptămână a lunii septembrie, în zilele de vineri şi sâmbătă, “Festivalul Poeţilor din Balcani”.
2. Festivalul se desfăşoară pe o perioadă de 10 ani (10 ediţii) şi are invitaţi din următoarele 10 ţări balcanice: Serbia, Macedonia, Bulgaria, Albania, Grecia, Muntenegru, Croaţia, Turcia, Bosnia-Herţegovina, Slovenia.
3. La fiecare ediţie participă, pe rând, în calitate de partener, una din ţările menţionate la pct.2.
4. Locul desfăşurării Festivalului este, de regulă, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila.

OBIECTIVE

Festivalul Poeţilor din  Balcani  îşi propune  promovarea  poeziei contemporane din România şi ţările balcanice, aprofundarea conceptului de balcanism în literatură şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare între poeţii aparţinând arealului balcanic.

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA FESTIVALULUI

1. Fiecare ediţie a Festivalului Poeţilor din Balcani va fi promovată după data de 15  aprilie a anului respectiv prin intermediul Uniunii Scriitorilor din România Filiala Brăila – Galaţi şi a Uniunii Scriitorilor, a Uniunilor de creaţie şi a festivalurilor similare din ţara parteneră, pe site-ul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” (www.bjbraila.ro), prin mijloace mass-media locale şi centrale, precum şi prin materiale promoţionale proprii: afişe, pliante, mape, invitaţii etc.
2. Festivalul se va desfăşura pe 2 secţiuni:
I. Lansări de carte – Recital de poezie;
II. Colocviu pe tema balcanismului în literatură.

PARTICIPARE LA  FESTIVAL

1.    Participă la Festival poeţi din România şi poeţi din ţara parteneră, critici literari, reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare, jurnalişti.
2.    Poeţii participanţi trebuie să fi publicat un volum de versuri în ultimii 3 ani.
Poeţii din ţara parteneră vor trimite  traducerea în limba română a minimum  10 poezii, culese cu corp de literă 12 la 1,5 rânduri.
3.    Poeţii din ţara parteneră trebuie să fi publicat traduceri nu numai în volum, ci şi în reviste literare, cel puţin în ultimii 5 ani.

COMITET DE ORGANIZARE. JURIU

1. În fiecare an, instituţiile organizatoare îşi deleagă, imediat după aprobarea bugetului, câte un reprezentant în Comitetul de organizare a Festivalului Poeţilor din Balcani.
2. În cel mult 30 de zile de la constituire, Comitetul de organizare stabileşte  componenţa nominală a  juriului, format din 3 membri, dintre care unul este desemnat preşedinte.
3. Juriul va fi desemnat pentru o perioadă de 3 ani, niciunul din membrii juriului festivalului nu poate participa în concurs cu publicaţii ce se pot înscrie în categoria celor eligibile pe toată durata mandatului.
4. Membrii juriului sunt aleşi dintre criticii literari români, cunoscători ai poeziei contemporane din România şi din ţările balcanice.
5. Juriul va elabora şi comunica organizatorilor criteriile de acordare a premiilor, în cel mult 15 zile de la constituire.  Până la 10 august va delibera asupra nominalizărilor şi va comunica organizatorilor propunerile pentru acordarea premiilor.

PREMII. VOLUMUL “BALCANICA”. DREPTURI DE AUTOR. ALTE  RECOMPENSE

1.La fiecare ediţie se adaugă 5 premii după cum urmează:
•    Premiul  BALCANICA pentru poezie românească;
•    Premiul  BALCANICA pentru poezia din literatura ţării partenere;
•    Premiul BALCANICA pentru debut (se are în vedere promovarea)
•    Premiul BALCANICA pentru traducere în limba română a poeziei din literatura ţării partenere
•    „ Premiul Bibliotecii Judeţene Panait Istrati ”, propus de organizatori.
2. La fiecare ediţie a Festivalului  se  editează volumul antologic  BALCANICA în care sunt   publicate  creaţiile lirice ale poeţilor premiaţi, trimise de aceştia, pe adresa Bibliotecii (e-mail balcanica@bjbraila.ro sau poştă).
3. Poeţii premiaţi primesc drepturi băneşti, al căror cuantum se stabileşte anual,  plachete şi diplome.
4. La solicitarea unor sponsori de a oferi premii speciale, organizatorii îşi rezervă dreptul de a comunica modificările, de comun acord cu juriul, în ceea ce priveşte numărul şi titulatura premiilor acordate.
5. Membrii juriului primesc, pentru activitatea lor,  sume stabilite de comun acord cu organizatorii, funcţie de bugetul aprobat.
6. Alte persoane implicate direct în desfăşurarea Festivalului (de ex: actori, interpreţi vocali, redactori, editori, traducători etc.) vor fi remunerate cu sume stabilite de comun acord, funcţie de bugetul aprobat.

OBLIGAŢIILE ORGANIZATORILOR

1.    Fondurile necesare sunt  asigurate de organizatori din bugetul aprobat pentru anul respectiv, precum şi din venituri proprii sau sponsorizări.
2.    Participanţii la Festival primesc invitaţii scrise din partea organizatorilor, iar cei  domiciliaţi în alte localităţi din România (membrii  juriului, autorii premiaţi, reprezentanţii organizaţiilor partenere şi  mass-media) beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport şi li se asigură cazare şi masă pentru 2 zile.
Participanţilor din ţara parteneră li se asigură cazare şi masă pentru 3 zile.

Mai multe detalii găsiţi pe site-ul http://www.bjbraila.ro, BALCANICA 2010.

Partener media: www.agentiadecarte.ro

Număr de vizualizări :2047


2 Comments to “Festivalul Poeţilor din Balcani, Brăila (25-26 septembrie 2010)”

  1. […] Brăila găzduieşte Festivalul Poeţilor din Balcani, la care am fost invitată şi aş fi mers cu mare plăcere, dar am admiterea la doctorat chiar in […]

  2. Mona Agrigoroaiei spune:

    Multumim pentru invitatie, dar ar trebui ca pe lista tarilor balcanice sa includeti si cel mai nou stat din Balcani, Republica Kosova.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro