Clubului de lectură Institutul Blecher cu Octavian Soviany şi Aura Maru

apr. 20th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 21 aprilie 2010, ora 18:30, în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România (Calea Victoriei, nr. 115, Bucureşti), are loc a XVIII-a ediţie a Clubului de lectură Institutul Blecher. Invitaţii acestei ediţii sunt scriitorii Octavian Soviany, ce va citi proză, şi Aura Maru, care va citi poezie. Moderator: Claudiu Komartin.

Octavian Soviany (n. 1954, Braşov) a absolvit Facultatea de Litere la Cluj (1979). Până în 2000, a publicat volumele de poezie „Ucenicia bătrânului alchimist” (1983), „Cântecele desăvârşirii interioare” (1994), „Turnul lui Casanova” (1996), „Provincia pedagogică” (1996) şi „Textele de la Montsalvat” (1997), adunate în antologia „Cartea lui Benedict” (2002). După volumul „Alte poeme de modă veche” (2004), în care cultiva maniera din volumele anterioare, poezia lui Octavian Soviany suferă o transformare spectaculoasă, vizibilă în „Scrisori din Arcadia” (2005), una dintre cele mai bune cărţi de poezie ale deceniului. Un an mai târziu a apărut „Dilecta” (2006), volum nominalizat la premiile USR. Pe lângă cele opt volume de poezie, a publicat mai multe volume de critică, teatru şi un roman, „Textele de la Monte Negro” (2003), fiind unul dintre cei mai activi şi mai bine cotaţi scriitori 80-işti de astăzi.

Aura Maru (n. 1990, Cărpineni, Rep. Moldova) a absolvit liceul „Mihai Eminescu” din Chişinău şi a făcut parte din colegiul de redacţie al revistei „Clipa”. A condus o vreme cenaclul „Iulia Haşdeu”, iar în prezent este studentă la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti (secţia română-engleză). Aura Maru este una dintre cele mai sigure voci ale ultimului val de poeţi basarabeni – după promoţia incertă a lui Hose Pablo & co., poezia din Republică pare că a depăşit stadiul unei poeticităţi lejere, dezinhibate şi aculturale, încărcându-se de gravitate şi de un suflu proaspăt de cea mai bună calitate. Prin Aura Maru şi Aurelia Borzin, poezia română contemporană îşi consolidează două dintre principalele direcţii afirmate în ultimul deceniu.

Număr de vizualizări :1222


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro