„Confesiunile unui cafegiu” cu timbrul vocal al lui Victor Rebengiuc

apr. 20th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Una dintre cele mai recente apariţii editoriale ale Humanitas Multimedia, “Confesiunile unui cafegiu” de Gheorghe Florescu, seria: Memorii/Jurnale, îşi aşteaptă ascultătorii în librării, în lectura cunoscutului actor Victor Rebengiuc.

“Cartea anului, marea surpriză a lui 2008”, după cum o numea criticul literar Dan C. Mihăilescu, “Confesiunile unui cafegiu” este o mărturie pasionantă despre supravieţuire în perioada atât de restrictivă a regimului comunist.

Cu un neaşteptat talent literar, Gheorghe Florescu povesteşte despre dedesubturile aşa-numitului „comerţ socialist”, comerţ aflat, în mare parte, în mâinile Securităţii. Mica istorie se intersectează cu istoria cea mare în aceste pagini scrise cu vervă, îmbibate de atmosfera României anilor ’60-’70-’80, cu descrieri incredibil de amănuntiţe ale străzilor bucureştene de altădată, cu poveşti adevărate şi personaje pitoreşti, multe încă în viaţă, multe bine cunoscute. “Confesiunile unui cafegiu”, care se încheie cu evenimente din zilele noastre, fac inteligibilă o lume – lumea din care s-a născut realitatea de azi.

Gheorghe Florescu (n. 1944) a învăţat meştesugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor ’60. Devine el însuşi cafegiu şi totodată şef al magazinului de cafea şi delicatese din str. Hristo Botev 10.

Număr de vizualizări :1505


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro