“O viaţă împreună”, primul roman scris în grai gorjenesc

apr. 11th, 2010 | By | Category: Postcard

De curând, AgenţiadeCarte.ro a primit un semnal editorial din partea domnului Mitruţ Stănoiu despre apariţia unui roman inedit, o monografie a spaţiului gorjean. “O viaţă împreună” de Constantin Stănoiu, Editura Sfântul Ierarh Nicoale a luat naştere pe blogul autorului, apoi a văzut lumina tiparului.
“O viaţă împreună” de Constantin Stănoiu, este primul roman scris în grai neaoş gorjenesc, cu regionalismele specifice. Pentru o mai bună înţelegere a acestor regionalisme, autorul ataşază la sfârşitul romanului, un mic dicţionar de gorjenisme (oltenisme), în care sunt cuprinse chiar şi unele cuvinte, ce azi, în zona respectivă, au devenit rar întrebuinţate. Cele două personaje centrale ale romanului, Nicolae şi Rusanda, doi ţărani dintr-un sat gorjean, îşi unesc destinele în vara anului 1940, în urma unei idile scurte dar puternice, unindu-i pentru toată viaţa. O conjunctură firească, satisfacerea serviciului militar, apoi una istorică, plecarea pe frontul de est a lui Nicolae, anii grei de prizonierat, îi despart pe cei doi tineri ce nu îşi pierd speranţa de a se revedea. Reîntoarcerea lui Nicolae acasă şi reîntâlnirea cu Rusanda, face ca viaţa lor să-şi reia cursul, cu bucurii şi necazuri, speranţe şi împliniri, trecute împreună, cu dragoste şi devotament, până în ultima lor zi. Romanul descrie viaţa satului gorjenesc, în graiul său specific, cu oamenii săi, bucuriile şi necazurile lor, tradiţiile. Romanul cuprinde scene de dragoste, scene de o înaltă încărcătură
eroică, scene de disperare şi deznădejde, durere şi neputinţă, dragoste şi speranţă, bucurie, fericire, scene de umor, satisfacţie a unei vieţi trăite în doi, satisfacţia de a-şi vedea copii împliniţi. Romanul “O viaţă impreuna”, prin personajele sale, Nicolae şi Rusanda, oameni de o simplitate şi puritate morală specifică omului de la ţară, oferă cititorilor săi, o lecţie de viaţă şi moarte.
Cartea poate fi comandată în exclusivitate doar de pe blogul autorului, la adresa:
http://www.neacostache.com/precomanda-o-viata-impreuna/
Mitruţ Stănoiu

Număr de vizualizări :3629


One Comment to ““O viaţă împreună”, primul roman scris în grai gorjenesc”

 1. Nea Costache spune:

  Aceast roman de debut al meu, s-a nascut pe blogul propriu, capitol cu capitol, sub ochii cititorilor, primind de fiecare data, comentarii generoase (nu putine), si de la scriitori si poeti consacrati, inca de la primul capitol, acest lucru, dandu-mi imboldul de a continua. Ultimile cinci capitole, din motive editoriale, am ales sa nu le public pe blog, aparand doar in carte. In prezent, pe blogul meu, pot fi citite doar primele capitole, aici:
  http://www.neacostache.com/category/o-viata-impreuna/
  Am scris acest roman din dragoste si admiratie pentru taranii romani dar si ca un omagiu adus jertfei lor pe frontul de est, pentru eliberarea Basarabiei si intregirea tarii.
  Va multumesc pentru promovare!
  Constantin Stanoiu

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro