“Faţa nevăzută a lunii”

apr. 18th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 19 aprilie 2010, ora 13:00, la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare se lansează volumul de povestiri “Faţa nevăzută a lunii”, Editura Pergamon (2010), a scriitorului şi jurnalistului clujean Eugen Cojocaru.


Evenimentul de luni va fi moderat de Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare.

Despre “Faţa nevăzută a lunii”, scriitorul Horia Gârbea scria: “Spuneţi tare: treizeci şi trei! Eugen Cojocaru este o persoană cu activitate artistică variată, literatura fiind doar una dintre preocupările sale. El s-a stabilit de multă vreme în Germania, dar a continuat să scrie şi să publice în limba română poezie, proză, teatru. Volumul de faţă, cu un titlu care se vrea desigur ironic în banalitatea lui este ca un test de respiraţie mai ales că numărul povestirior este exact 33! Eugen Cojocaru îşi încearcă aşadar “respiraţia scurtă” după ce a publicat romane ample. Realitatea este feliată subţire până la transparenţa eşantionului şi prozatorul îşi exersează virtuţile în a surprinde vorbirea ca şi gândirea unor indivizi care o populează preocupaţi adânc de ea, dar fără mijloace de expresie în a o aproxima corect. Gândul lor nu se poate materializa în cuvânt, rămâne o divagaţie tragicomică şi inşii ajung la panoramarea lumii ca Proştii lui Rebreanu la gară: prea devreme şi în acelaşi timp prea târziu. Mobilitatea spiritului şi capacitatea de a surprinde nu doar limbaje, ci şi modul de a raţiona ale unor personaje variate, intuiţia tonului just şi umorul sec îl definesc pe Eugen Cojocaru ca pe un prozator abil şi produc plăcere cititorului.”

Lansarea volumului face parte din turneul naţional de lansare a celor mai recente cărţi ale autorului, “Faţa nevăzută a lunii” şi piesa de teatru “The Windoors and I Kissed that Heaven too.” 

Număr de vizualizări :1250


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro