“Hamlet” în viziune coreană

apr. 28th, 2010 | By | Category: Eveniment

Nicolae Coande, secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova (TNC), ne-a semnalat premiera unui spectacol în regia lui Lee Youn-Taek, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare (23 aprilie – 9 mai 2010).

“Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare, a reunit la Craiova câteva dintre cele mai importante spectacole dedicate perlei coroanei shakespeariene : “Hamlet”.

Alături de trupe de teatru din SUA, Germania, Japonia, Polonia, Lituania, China, la festival va participa şi Street Theatre Group din Miriang City, Republica Koreea.

Spectacolul “Hamlet”, regizat de Lee Youn-Taek va putea fi văzut pe data de 3 mai 2010, ora 19:00, la Teatrul Naţional Marin Sorescu, sala „Amza Pellea” din Craiova.

Cu acestă ocazie, va fi prezent şeful misiunii diplomatice  a Republicii Koreea la Bucuerşti, dl Lee Yong-il, alături de alţi membri ai ambasadei.

După spectacol, dl ambasador va oferi un cocktail la Muzeul de Artă din Craiova, începând cu ora 21:30”.

Lee Youn-Taek – Poet, dramaturg şi regizor

S-a născut în 1952. A intrat la Şcoala de Teatru din Seoul în 1972 şi a lucrat ca reporter la ziarul Busan Ilbo timp de şapte ani.

În 1986 şi-a început cariera în teatru şi a fondat Street Theater Troupe. A devenit unul dintre reprezentanţii teatrului experimental din Coreea scriind piese, regizând, făcând trainiguri de actorie, scenografie, laolaltă cu bogata sa experienţă în critică, scenarii, drame TV, editoriale. În 1994 a deschis Institutul Coreean de Teatru datorită preocupării sale pentru pregătirea actorilor şi teorizarea teatrului. A predat de asemenea actoria în Germania şi Japonia şi a lucrat ca regizor artistic la Teatrul Naţional Coreean. Din 1999, manageriază trupa de aproape 50 de membri din Miryang Theater Center, continuând cu teatrul experimental coreean. Este regizor artistic al Street Theater Troupe şi predă la Universitatea Youngsan.

A câştigat mai multe premii pentru scenariile pe care le-a scris şi spectacolele pe care le-a regizat. Îşi propune să facă spectacole care să facă plăcere şi să fie profunde în acelaşi timp. Spectacolele lui Youn-Taek Lee cu Street Theater Troupe sunt de asemenea cunoscute internaţional.

Spectacolele domnului Lee includ “Ogu”, “Faust”, “Hamlet”, “Regele Lear”, “Furtuna”, “Mother”, “Ba-Bo-Gak-Si”, “Citizen K”, “King Yeoun San”, “Queen of Tears”, “Eclipse”, “Do-Sol-Ga”, “Jo Nam Myung”, “Seoul Citizen 1919”, şi “Ok Dan Uh”.

Număr de vizualizări :1040


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro