“Ambasadorul”, a doua ediţie, după 19 ani

apr. 15th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 16 aprilie 2010, ora 18:00, la librăria Diverta Magheru din Bucureşti (fostul magazin Eva), are loc lansarea romanului Ambasadorul (Editura Cartea Românească-Polirom). Prezintă: Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru. Moderator: Oana Boca (Polirom).

Interzis de cenzura comunistă, “Ambasadorul a apărut abia după revoluţia din 1989, obţinând în scurt timp cele mai prestigioase premii literare din România: Premiul Academiei Române, Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul pentru Proză „Liviu Rebreanu”. Prima ediţie, apărută tot la Editura Cartea Românească, în 1991, s-a epuizat în numai câteva săptămâni.

În “Ambasadorul”, Alexandru trăieşte aventura unei fabuloase călătorii către China veacului al XVII-lea, ca ambasador al ţarului Rusiei. Un şir nesfîrşit de peripeţii, o tulburătoare, secretă şi interzisă poveste de dragoste, înălţarea şi decăderea unui tragic personaj livresc, învăluit în mister. Totul, într-o cheie finală absolut imprevizibilă. Reeditarea “Ambasadorului aduce în atenţia cititorului român contemporan o operă unică, şlefuită cu migala artizanilor de pietre preţioase şi cu ştiinţa ezoterică a alchimiştilor de demult, şi, deopotrivă, un autor în plină ascensiune.

IOAN MIHAI COCHINESCU ( n. 16 aprilie 1951, Timişoara) este prozator, eseist, estetician. A absolvit Facultatea de Compoziţie-Muzicologie în 1974. În 2005 devine doctor în muzică (estetică) al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este profesor de estetică, pian şi procesare computerizată a imaginii la Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti. A realizat filme artistice şi documentare de scurt metraj: Ultimul om de zăpadăCasa de pe colinăOraşul etc.. Filmul Când oamenii se joacă a fost premiat pentru scenariu şi regie (la Bucureşti, 1969 şi Hiroşima – Marele Premiu şi Medalia de Aur, 1975). Este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (1982) şi al Uniunii Scriitorilor din România (1993). În anul 1991 a debutat cu romanul “Ambasadorul la Editura Cartea Românească. În 1993 a publicat romanul Rock & Depeche. Filmul unui roman, la Editura Liberart. În 1996 au apărut volumele de proză scurtă Visul de iarnă al Isabellei şi Insula, la Editura RAO. În 2006, la Editura Libertas a publicat volumele de eseuri Tratatul de Caligrafie şi Tratatul de Alchimie. În 2007, apare Tratatul despre sublim, iar în 2009, monografia-album Vivaldi în Veneţia.

Număr de vizualizări :1129


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro