Sinceritate şi autoiluzionare din dragoste

mart. 22nd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Una dintre noutăţile editoriale Humanitas, Viaţa amoroasă”, de Zeruya Shalev, colecţia „Raftul Denisei”, în traducerea din ebraică a Ioanei Petridean, este acum şi în librăriile din România. Un volum inclus în prestigioasa listă “Der Spiegel” a “celor mai bune douăzeci de romane din ultimii patruzeci de ani.”

Viaţa amoroasă” este un bestseller internaţional, tradus în peste douăzeci şi cinci de ţări şi ecranizat în 2007 (Germania), în regia Mariei Schrader, cu Netta Gari şi Rade Serbedzija în rolurile principale.

Yaarah este o tânără căsătorită şi îndrăgostită. Căsătorită cu Yoni, un bărbat de încredere, dar insipid. Ea este îndrăgostită de Arie, personaj fascinant, plin de magnetism sexual şi de contraste, prieten din tinereţe al tatălui ei. Ruptura interioară se adânceşte zi de zi, sub acţiunea corozivă a minciunii şi vinovăţiei, până când Yaarah pierde contactul cu realitatea. Este complet subjugată voinţei lui Arie, obsesiei sexuale care îi bruiază gândurile, dar şi trecutului – căci acest bărbat are acces la secretele tragice ale familiei ei. Din prima clipă în care Yaarah îl întâlneşte pe Arie, vechi prieten al tatălui ei, se declanşează o obsesie sexuală devastatoare. În viaţa tinerei, adulter începe să rimeze cu autodistrugere, căci toate reperele vechii sale existenţe îi scapă printre degete. Până în momentul în care descoperă, într-o cutie cu fotografii erotice, că bărbatul care o fascinează ar putea urmări o razbunare peste timp.

În vreme ce Yoni pleacă singur la Istanbul, Yaarah devine prizoniera erotică a lui Arie. Treptat, nuanţând dezvăluirile lui şocante prin propriile descoperiri, ea reface un scenariu de familie marcat de pasiuni distructive. “Viaţa amoroasă” este o carte senzuală şi reflexivă, torenţială şi purificatoare, ca orice cufundare deplină într-o conştiinţă – pe alocuri străină, pe alocuri familiară – aflată în plin zbucium. Extrem de subtilă în psihologia personajelor sale, Zeruya Shalev scrie un roman în care sinceritatea şi autoiluzionarea sunt la fel de violente.

Număr de vizualizări :1020


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro