O carte înscrisă în programul “Paştele în Bucovina”

mart. 25th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 26 martie 2010, ora 14:00, în holul Consiliului Judeţean Suceava se lansează volumul „Pelerinaj în spaţiul sacru bucovinean” al părintelui Gabriel Herea de la Pătrăuţi, Editura Patmos, proiect ce se înscrie în programul naţional “Paştele în Bucovina”.

Structurată în două părţi, cartea nu reprezintă doar un itinerar descriptiv, ci este un parcurs pentru înţelegerea unor simboluri, a timpului sacru liturgic. Tocmai pentru a nu fi interpretat drept un album, dar şi pentru a fi accesibil, volumul cuprinde peste 200 de fotografii alb-negru, fotografii ce vin în sprijinul textului educativ.

“Cartea este parte a cercetărilor mele din ultimii şapte ani şi sper că va veni în ajutorul celor ce doresc să se folosească de moştenirea strămoşilor.”, spune autorul despre recenta carte a sa.

Gabriel Herea s-a născut la 1 iunie 1978, în municipiul Vaslui. Între anii 1993 şi 1998 a urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ. În 2002 absolvă Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, susţinându-şi teza de licenţă în dogmatică sub îndrumarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei la acea dată. Între anii 2001-2003 şi 2006-2008 a audiat cursuri la Facultatea de Filosofie din Iaşi, susţinând în 2008 o lucrare de dizertaţie cu titlul: “Hermeneutica simbolului în icoana de tradiţie bizantină”. Din 2007 este doctorand al Facultăţii de Arte Plastice şi Design, în cadrul Universităţii „George Enescu” din Iaşi, sub îndrumarea prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, lucrând la o teză cu titlul: “Mesajul eshatologic al spaţiului liturgic creştin, arhitectura şi icoana în Moldova secolelor XV-XVI.”

Este coautor al lucrărilor: Lumina din inimi. Spiritualitate isihastă în traducerea şi tâlcuirea părintelui Stăniloae, editura Trinitas, Iaşi, 2003; Monumente Unesco din România, editura Proema, Baia Mare, 2008; Mănăstirea Hurezi, editura Artec Impresiones, Segovia, 2009.

Este consultant ştiinţific al lucrărilor: Bisericile de lemn din Maramureş, de Teodor Baconsky, editura Artec Impresiones, Segovia, 2009; Bisericile din Moldova, de Neagu Djuvara, editura Artec Impresiones, Segovia, 2009.

Este colaborator permanent al revistei Biserica din sufletul copilului, editată de Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
Din anul 2003 este preot paroh în comuna Pătrăuţi, judeţul Suceava, fiind custodele Bisericii Monument Unesco, pe lânga care a înfiinţat Muzeul „Casa preotului bucovinean” în anul 2007.

Număr de vizualizări :1310


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro