Maternitatea, între decadenţă şi înflorire

mart. 2nd, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 4 martie 2010,  ora 17:30, Editura Polirom lansează, în colecţia Ego-Grafii,  volumul  „Naşterea. Istorii trăite, coordonat de Mihaela Miroiu şi Otilia Dragomir. Evenimentul se va desfăşura în Holul Mare al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (Strada Povernei nr. 6-8) din Bucureşti.  Moderator Oana Boca. Prezintă, alături de autoare şi de coordonatoare: Ioana Nicolaie, Oana Băluţă şi Mircea Cărtărescu.

Douăzeci de femei, de vârste şi profesii diferite, au curajul să ne ofere mărturia celor mai zguduitoare şi mai intime momente din viaţă, în care şi-au adus pe lume copiii. Povestirile lor încep din clipa în care au aflat că vor fi mame sau chiar din cea în care şi-au propus să fie mame şi se încheie cu sfârşitul lăuziei sau cu înţărcarea pruncului. Momentele de fericire paradisiacă alternează, de exemplu, cu oroarea maternităţilor româneşti (pentru contrast, există şi câteva poveşti din maternităţile de „dincolo“), uneori chiar mai greu de suportat decât durerile travaliului. Punctul culminant în toate aceste istorii de agonie şi extaz: prima întâlnire „afară“ cu cea sau cel care nouă luni a fost carne din carnea lor. „Nasterea. Istorii traite” este o carte unică şi necesară despre un subiect rămas pâna nu demult tabu.

Experienţele inedite prin care au trecut aceste femei sunt povestite şi semnate de: Emilia Bîrsan, Cornelia Grunberg, Ana Maria Sandi, Grete Tartler Tăbăraşi, Sofia Văcărescu, Otilia David, Aida Ferat Postolache, Ana Bulai, Cornelia Păsculie, Mihaela Vlăsceanu, Laura Grunberg, Cristina Ştefan, Ştefania Miclea, Claudia Miroiu, Maria Bucur, Ramon Păunescu, Daniela Palade Teodorescu, Mia Gorea.

Mihaela Miroiu este prof. univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA, Bucureşti. Coordonează colecţia „Studii de gen“ a Editurii Polirom. A publicat : Gîndul umbrei. Abordări feministe în filosofia contemporană (1995), Jumătatea anonimă. Antologie de filosofie feministă (1995), România. Starea de fapt (în colaborare, 1997), Societatea retro (1999), Etica profesională (coautoare, 2000), Politici ale echităţii de gen (2003). La Editura Polirom, a editat Lexicon feminist (în colaborare cu Otilia Dragomir, 2002), Patriarhat şi emancipare în istoria gîndirii politice româneşti (în colaborare cu Maria Bucur, 2002) şi a publicat Învăţământul românesc azi (în colaborare, 1998), Convenio. Despre natură, femei şi morală (2002), Drumul către autonomie. Teorii politice feministe (2004), R’Estul şi Vestul (în colaborare cu Mircea Miclea, 2005), Nepreţuitele femei. Publicistică feministă (2006) şi Dincolo de îngeri şi draci. Etica în politica românească (2007). Publică sistematic în revistele 22 şi aLtitudini, precum şi în cotidianul România liberă.

Otilia Dragomir a fost cercetătoare la Institutul „Iorgu Iordan“ al Academiei Române, apoi lector univ. dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA, MA în studii de gen, SNSPA, specialistă în analiza discursului şi studii de gen, membră fondatoare a Centrului de Studii de Gen FILIA. Titulară a cursurilor de introducere în studii de gen şi limbaj, gen şi putere în cadrul masteratului de studii de gen, SNSPA. La Editura Polirom a mai publicat Lexicon feminist (în colaborare, 2002) şi Femei, cuvinte şi imagini. Perspective feministe (în colaborare, 2002). În prezent lucrează la Parlamentul European, la Luxemburg.

Număr de vizualizări :1528


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro