Literatura maghiară în corpuri româneşti

mart. 3rd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 4 martie, ora 19:00, în Club Other Side (Str Brezoianu nr 4) din Bucureşti, “Poeticile Cotidianului” vă invită la cea de-a 124-a ediţie: Poezie maghiară din România.

Invitaţii serii sunt scriitorii Papp Attila Zsolt, Karacsonyi Zsolt, Kiraly Zoltan si Laszlo Noemi, moderator: Răzvan Ţupa.

Poezia în limba maghiară din România este destul de puţin cunoscută nu doar pentru publicul larg cititor exclusiv în limba română dar chiar şi pentru criticii literari. De fiecare dată când am avut ocazia să lucrez cu poeţi maghiari din România mi-am dat seama că ignorand ceea ce scriu ei pierdem din vedere o parte esenţială a creaţiei poetice contemporane.

Invitaţii poeticilor cotidianului sunt patru poeţi care redau direcţii diferite ale poeziei de azi. Principalul dezavantaj pe care poezia lor îl are în limba română este că nu întotdeauna au parte de traduceri fericite. Dar cei dezavantajaţi sunt cei care citesc în limba română. Joi vom încerca să cunoaştem cât mai mult din poeticile care-i mână şi poezia care i-a format.”, spune Răzvan Ţupa despre această ediţie a Poeticilor Cotidianului.

Karácsonyi Zsolt, 1977, Arad. Poet, traducator, critic de teatru. Redactor şef adjunct al revistei literare Helikon, Cluj. A publicat trei volume de poezii în limba maghiară şi traduceri din Florian Filip şi Mihai Mănuţiu.

Király Zoltán, 1977, Cluj. Poet, traducător. Preşedinte executiv al Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania, E-MIL. A publicat patru volume de poezii în limba maghiară şi traduceri din Franz Hodjak, Dan Sociu, Elena Vladareanu.

László Noémi, 1973, Cluj. Poet, traducator. A publicat cinci volume de poezii în limba maghiară şi traduceri din Răzvan Ţupa, Vasile Ernu.

Papp Attila Zsolt, 1979, Lugoj. Poet, traducator, critic de film. Redactor al revistei literare Helikon, Cluj. A publicat două volume de poezii în limba maghiară şi traduceri de poezie şi proză contemporană din limba română.

Ediţia 124 pune în discuţie formula “poetic este aici”. În al cincilea an de poetici ale cotidianului suntem pregătiţi pentru un format radical: poetici relaţionale. Primii patru ani şi jumătate ai evenimentului conceput pentru promovarea celor mai recente apariţii editoriale s-au desfăşurat ca “literaturi în mişcare”, formula prin care fiecare dintre autorii invitaţi au fost prezentaţi publicului şi puşi în faţa unor interviuri live. Din octombrie 2009, poeticile cotidianului au dezvolat “Republica poetică”, un eveniment în care accentul a fost pus pe lectura textelor proprii şi ale autorilor cu efect formator pentru fiecare dintre invitaţi. De pe 14 ianuarie 2010, Poeticile cotidianului îmbogăţesc formula iniţială cu o propunere pe care o face publicului său: poetica relaţională. În acest sezon invitatul principal este publicul aşa că vă invităm să aduceţi cu dumneavoastră hartie şi instrumente de scris pentru că o să ne distram citind cu notiţe. Poeticile cotidianului se trasformă într-un atelier de lectură coordonat de Răzvan Ţupa în club Other Side, în fiecare zi de joi, de la ora 19.00. Fiecare dintre serile poeticilor cotidianului îşi propune să investigheze un element esenţial pentru expresia poetică de astăzi. Vom continua bursa de poezie şi, dacă vă înscrieţi cu 10 minute înainte de începerea evenimentului aveţi publicul pentru poezia voastră timp de 5 minute de microfon deschis. Daca publicul cere mai mult de la voi, continuaţi.”, spune moderatorul şi iniţiatorul serilor de poetică cotidiană.

Număr de vizualizări :1409


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro