spot_img

Gala Premiilor Revistei Observator Cultural

Astăzi, 22 martie 2010, ora 19:00, la Teatrul Odeon din Bucureşti se desfăşoară a IV-a ediţie a Galei Premiilor Revistei Observator Cultural”. Premiile acordate vor fi pentru debutpoezieproză, critică/istorie literară/teorie literară, eseu/memorialistică/ publicistică. În cadrul Galei se va acorda totodată Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. Pe baza voturilor exprimate pe site-ul Observatorului Cultural se va oferi şi un premiu al publicului.

Juriul este alcătuit din scriitorii şi criticii literari: Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş şi Carmen Muşat. Invitaţii care vor asigura intermezzo-urile muzicale vor fi: Irina Sârbu (voce) şi Puiu Pascu (pian). Evenimentul va fi prezentat de Tania Popa, actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti. Trofeele ce vor fi înmânate căştigătorilor au fost realizate de Elena Dumitrescu, sculptor. Cele cinci categorii pentru care se vor acorda premiile şi-a stabilit finaliştii astfel:

Debut

Stoian G. Bogdan, “Chipurile”, Editura Cartea Românească

Andrei Gorzo, “Bunul, răul şi urâtul în cinema”, Editura Polirom

Corina Sabău, “Blocul 29, apartamentul 1”, Editura Polirom

Georgiana Sârbu, “Istoriile periferiei. Mahalaua în romanul românesc de la G.M. Zamfirescu la Radu Aldulescu”, Editura Cartea Românească

Andrei Terian, “G. Călinescu. A cincea esenţă”, Editura Cartea Românească

Poezie

Dan Coman, “Dicţionarul Mara”, Editura Cartier

Emilian Galaicu-Păun, “Arme grăitoare”, Editura Cartier

Angela Marinescu, “Probleme personale”, Editura Cartea Românească

Anca Mizumschi, “Anca lui Noe”, Editura Humanitas

Alexandru Muşina, “Regele dimineţii”, Editura Tracus Arte

Critică/ Istorie literară/Teorie literară

George Ardeleanu, “N. Steinhardt şi paradoxurile libertăţii,” Editura Humanitas

Adrian Lăcătuş, “Modernitatea conservatoare. Aspecte ale culturii Europei centrale”, Editura Universităţii Transilvania Braşov

Dan C. Mihăilescu, “Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu”, Editura Humanitas

Gelu Negrea, “Dicţionar subiectiv al personajelor lui I.L. Caragiale (A-Z)”, Editura Cartea Românească

Marta Petreu, “Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu – Mihail Sebastian”, Editura Polirom

Proză

Matei Florian, “Şi Hams şi Regretel”, Editura Polirom

Ioana Pârvulescu, “Viaţa începe vineri”, Editura Humanitas

Cristian Teodorescu, “Medgidia, oraşul de apoi”, Editura Cartea Românească

Lucian Dan Teodorovici, “Celelalte poveşti de dragoste”, Editura Polirom

Matei Vişniec, “Sindromul de panică în oraşul luminilor”, Editura Cartea Românească

Varujan Vosganian, “Cartea şoaptelor”, Editura Polirom

Eseu/memorialistică/ publicistică

Gabriel Andreescu, “L-am urât pe Ceauşescu”, Editura Polirom

Vasile Ernu, “Ultimii eretici ai Imperiului”, Editura Polirom

Sanda Golopenţia, “Viaţa noastră cea de toate zilele”, Editura Curtea Veche

Mircea Mihăieş, “Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W.”, Editura Polirom

Marius Oprea, “Şase feluri de a muri”, Editura Polirom

Ion Vianu, “Exerciţiu de sinceritate”, Editura Polirom

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508