Falsurile din spatele sistemului corporatist

mart. 3rd, 2010 | By | Category: Eveniment

La începutul acestei luni, scriitoarei şi jurnalistei Ştefania Mihalache îi apare un nou roman, “Poemele secretarei, la Editura Cartea Românească.

Romanul Ştefaniei Mihalache are în vedere nu numai radiografierea valorilor corporatiste în versiunea lor standard, preluată de la marile corporaţii vestice, ci, mai ales, combinaţia adesea gregară, când nu de-a dreptul periculoasă, dintre acestea şi spiritul „descurcăreţ“, esenţialmente corupt, dâmboviţean. Cartea spune povestea unor experienţe care în România nu şi-au găsit drumul ficţional prezent, deja, în literatura contemporană central-est-europeană – acea literatură a tinerilor care au detectat repede falsurile din spatele sistemului corporatist primit la pachet şi potenţialităţile acestuia de a face victime.

Poemele secretarei este un roman-avertisment adresat unei întregi generaţii – tinere, ambiţioase şi naive, uşor manipulabile de către cei care au făcut şi fac jocurile”, scrie criticul literar Luminiţa Marcu pe coperta patru a acestui roman.

Ştefania Mihalache s-a născut la 15 august1978 la Braşov. Este absolventă a Facultăţii de Litere, Universitatea Transilvania, Braşov. Master în Studii de gen şi cultură, Universitatea Central Europeană, Budapesta, cu teza  Narratives of Masculinity. Negotiating the Border in Bram Stoker’s Dracula. Debutează în volumul colectiv Junii 03, antologia tinerilor prozatori braşoveni, editat de revista Interval, 2003. În anul 2004, debutează editorial cu volumul Est-falia, Editura Paralela 45. Romanul este nominalizat la Marile Premii Prometheus, ediţia a IV-a, categoria Opera Prima. A publicat proză şi recenzii în revistele: Pana mea, Vatra, Observator Cultural, Time Out. În prezent este colaborator la Dilemateca şi Noua Literatură. A lucrat ca scenaristă la Media Pro Pictures, Bucureşti. Din octombrie 2009 este doctorandă a Facultăţii de Litere Bucureşti, cu o teză despre tema copilăriei în proza de după 1989, coordonată de profesor doctor Eugen Negrici.

Număr de vizualizări :1233


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro