Călătoriile fantastice ale elefantului Solomon

mart. 31st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Polirom, în colecţia „Biblioteca Polirom. Seria de autor Jose Saramago”, a apărut recent volumul „Călătoria elefantului” semnat de câştigătorul Nobelului pentru Literatură pe anul 1998. Traducere din limba portugheză îi aparţine Mioarei Caragea.

Romanul “Călătoria elefantului” a fost scris de Saramago la zece ani dupa ce i s-a decernat Premiul Nobel.

“Călătoria elefantului” relatează voiajul epic al lui Solomon, elefantul, călătoria pe care a făcut-o în secolului al XVI-lea, când regele Joao al III-lea i l-a oferit în dar vărului său Maximilian, arhiduce al Austriei. Nu este un roman istoric, ci un amestec de fapte reale şi imaginare, îndemnându-ne să recunoaştem realitatea şi ficţiunea ca fiind o unitate indisolubila – trăsătură majoră a tuturor marilor opere. Este, de asemenea, o reflectare asupra condiţiei umane, cu umor şi ironie, trăsături ale viziunii autorului, nemilos de pătrunzătoare, venind împreună cu acea formă de infinită compasiune cu care Saramago percepe slăbiciunile umane.

„M-a fascinat ideea călătoriei elefantului, ca metaforă pentru viaţă. Cu toţii ştim că vom muri, dar nu şi circumstanţele…” sunt cuvintele autorului romanului “Călătoria elefantului”.

„Cel mai interesant lucru, în “Călătoria elefantului”, este de fapt munca în sine cu ironia – de bună seama cathartică –, modul în care aceasta devine mecanismul narativ central al întregii aventuri de care are parte fenomenalul elefant Solomon.” (stipula cotidianul DiArio de Notícias)

„Protagonistul acestei istorii, în tăcerea sa de pahiderm, sugerează cumva că oamenii nu s-au schimbat prea mult, în ciuda secolelor care au trecut de la extraordinara călătorie pe care Saramago o spune cu atâta umor.” (semnala cotidianul El País)

Număr de vizualizări :1405


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro