Bursele bianuale Jean Ţăranu- Reşedinţa Internaţională a Scriitorilor şi Artiştilor—Val David, Quebec, Canada

mart. 4th, 2010 | By | Category: Postcard

Flavia Cosma, Director- The International Writers’ and Artists’ Residency,  Val David, Quebec, Canada & International Affairs Chair-The League of Canadian Poets, a transmis pentru AgenţiadeCarte.ro noile oportunităţi de care se pot bucura scriitorii români.

Bursele bianuale Jean Ţăranu (reşedinţe de câte o lună)

Aprilie-Mai ( data limita de inscriere: 15 februarie) si

Octombrie-Noiembrie (data limita de inscriere: 1 iulie)

Ne face o deosebită plăcere să putem oferi această oportunitate scriitorilor şi artiştilor plastici, profesorilor şi creatorilor în domeniul literaturii şi artelor, şi mai cu seamă celor născuţi sau originari din România, pentru a-şi putea dezvolta proiectele în cadrul Casei de Creaţie Val David, unde sperăm că vor găsi liniştea necesară pentru o şedere  productivă şi plină de satisfacţii profesionale.

În vara anului 2009 am avut bucuria de a realiza un vis mai vechi şi anume, am inaugurat în încântǎtoarea staţiune de vacanţǎ Val David, Quebec, Canada, o Reşedinţǎ Internaţionalǎ pentru Scriitori şi Artişti. Val David este o localitate situatǎ la 75 km de Montreal şi la 50 km distanţǎ de Mount Tremblant, staţiunea de ski internaţionalǎ cu cele mai lungi piste de ski din lume.

În calitatea mea de poetǎ, scriitoare şi traducǎtoare, autoare a 24 de cǎrţi dintre care 17 de poezie, am avut ocazia sǎ vizitez şi alte case de creaţie din Europa, Statele Unite şi America de Sud, şi pot sǎ declar cu mândrie cǎ Reşedinţa Internaţionalǎ din Val David se înscrie printre cele mai bune în ceea ce priveşte atmosfera şi condiţiile de creaţie. Este un loc ideal pentru dezvoltare de noi proiecte artistice. Reşedinţa oferǎ fiecǎrui participant posibilitatea de a-şi utiliza şi programa timpul dupǎ necesitǎţi, departe de cerinţele vieţii de zi cu zi. Aici scriitorii şi artiştii se pot întâlni, trǎi şi crea într-o comunitate multiculturalǎ, generatoare de noi idei şi concepte cultural-artistice.

Pentru promovarea operelor scriitorilor şi artiştilor rezidenţi, Casa de Creaţie Val David organizeazǎ recitaluri de poezie, lecturi şi expoziţii de artǎ. Într-un viitor apropiat ne propunem sǎ publicǎm o revistǎ culturalǎ incluzând lucrǎri ale participanţilor la reşedinţǎ.

O notă deosebitǎ o constitue bursa Jean Ţǎranu, bursǎ înfiinţatǎ în memoria doctorului şi scriitorului Jean Ţǎranu, (1921-2009), preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Românilor din Canada şi al Câmpului Românesc de la Val David. Admiterea la aceste burse se face pe baza realizǎrilor literare-artistice ale aplicanţilor, de cǎtre un juriu constituit din personalitǎţi scriitoriceşti şi artistice. Criteriul de admitere este excelenţa în domeniul respectiv de activitate. Nu se acceptǎ discriminǎri pe bazǎ de rasǎ, religie, sex, vârstǎ sau condiţie fizicǎ.

Bursa Jean Ţăranu din cadrul Centrul de Creaţie—Val David, Quebec, Canada, este bazată pe colaborarea dintre Centru şi universităţile sau instituţiile culturale care doresc să participe în acest proiect. Rata lunară pentru cei admişi la aceste burse este de

$ 400.00 dolari canadieni în loc de rata lunară obişnuită care este de minimum $ 800.00 pe lună.

Flavia Cosma

Pentru informaţii suplimentare despre Reşedinţa Scriitorilor şi Artiştilor din Val David, Quebec, Canada şi despre bursa de creaţie Jean Ţǎranu vǎ rugǎm sǎ vizitaţi web situl http://www.flaviacosma.com (secţiunea Writers and Artists Residence Val David) sau sǎ mǎ contactaţi direct la flaviacosma@rogers.com

Număr de vizualizări :1428


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro