ARTA 007, cărţi de cultură cinematografică

mart. 28th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Editura IBU Publishing lansează ARTA 007, o nouă colecţie dedicată celei mai tinere dintre artele omologate: filmul. ARTA 007 se adresează atât cinefililor inveteraţi şi cineaştilor experimentaţi, cât şi neofiţilor. Celor pentru care arta cinematografică este un mod de viaţă, dar şi celor care de-abia deschid ochii în magica lume de celuloid.

Colecţia debutează cu „Filmul pentru toţi”, o serie de popularizare, accesibilă tuturor categoriilor de cititori. Primele două titluri apărute sunt „Noul Val Francez: O şcoală artistică” de Michel Marie şi „Filmul japonez”,de Max Tessier.

„Noul Val Francez: O şcoală artistică” de Michel Marie, Editura IBU Publishing, Colecţia ARTA 007, Seria „Filmul pentru toţi” (traducere din limba franceză de Laurenţiu Dulman, prefaţă de Magda Mihăilescu) abordează documentat producţia şi distribuţia filmelor Noului Val Francez, oferind mereu exemple relevante. De asemenea, Michel Marie prezintă detaliat practica tehnică şi estetica mişcării, precum şi ecoul internaţional al Noului Val şi influenţa sa asupra cinematografiei contemporane.

În volumul “Filmul japonez” de Max Tessier, Editura IBU Publishing, Colecţia ARTA 007, Seria „Filmul pentru toţi”, (traducere din limba franceză de Magdalena Stanciu, prefaţă de Cristina Corciovescu), reputatul specialist în domeniu- Max Tessier parcurge istoria cinematografiei japoneze de-a lungul a mai bine de un secol de existenţă, de la rădăcinile legate de tradiţionalul teatru kabuki şi până astăzi. Mari cineaşti ai lumii, precum Akira Kurosawa, Kenji Mizoguchi, Yasujiro Ozu şi Mikio Naruse, beneficiază de capitole separate. Cartea este un adevărat tur de forţă prin istoria filmului japonez.  O introducere în cinematografia niponă, destinată în principal spectatorului mediu şi cinefililor mai puţin avizaţi, dar şi un schelet de bază pentru orice specialist care intenţionează să scrie o istorie mai analiticăa a acestei cinematografii. În pagini relativ puţine, autorul străbate peste un secol de cinema, de la primii demonstratori Lumière, până la cineaştii anilor 2000.

Număr de vizualizări :12228


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro