spot_img

Album şi vernisaj Cristian Sida

Astăzi, 4 martie, ora 19:00, Fundaţia TRIADE din Timişoara (Calea Martirilor 51/45) vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură şi la lansarea albumului de artă „Cristian Sida„.

Expoziţia va fi prezentată de autorul albumului, scriitorul şi criticul de artă Alain (Georges) Leduc, profesor la Şcoala Superioară de Artă din Metz, Franţa.

Albumul Cristian Sida a apărut la editura Fundaţiei Interart TRIADE din Timişoara şi reprezintă o monografie a pictorului Cristian Sida. El conţine un studiu introductiv al criticului francez Alain Georges Leduc, urmat de o convorbire a acestuia cu pictorul, ce întregeşte portretul artistului. Materialul este însoţit de o bogată iconografie a operei. Volumul este bilingv, în limbile română şi engleză. Anexele conţin date autobiografice, cu  referinţe despre activitatea artistică şi expoziţională. Acest volum prezintă opera unui artist tânăr, a cărui personalitate se găseşte în plină afirmare. Fundaţia Interart TRIADE, axată pe reflectarea fenomenului artistic, a editat, până în prezent, peste 40 de albume, monografii, cataloage, urmărind mişcarea artistică a Timişoarei prin valorile sale de vârf. Colecţia Maeştrii Timişoarei, ce conţine monografii ale artiştilor consacraţi ai Timişoarei, a căror operă a început în deceniul 6, numără deja câteva apariţii importante : Simion Lucaciu, Victor Gaga, Eugenia Dumitraşcu, Magda Ziman, Peter Jecza, Leon Vreme, Lidia Ciolac. O altă direcţie de interes manifestă în apariţiile editurii o reprezintă actualizarea miscării înnoitoare ale deceniului şase, prin artişti reuniţi în jurul grupării 1.1.1. sau Sigma. Albumele editate în acest perimetru sunt : Roman Cotoşman, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Pavel Ilie, Ştefan Bertalan (în pregătire.”,  a declarat în exclusivitate  pentru AgenţiadeCarte.ro doamna Sorina Jecza, directorul Fundaţiei Interart TRIADE,  Seara va fi completată de un recital de jazz a lui Ionuţ Dorobanţu. Pentru a viziona invitaţia puteţi accesa: http://jeczagallery.blogspot.com

Născut în 1974, Cristian Sida este unul dintre cei mai bine cotaţi tineri artişti plastici din ţară, cu un portofoliu bogat, nenumărate expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate. În 1990 are contact pentru prima dată cu pictura lui Delacroix şi Corot, cu pictura lui Kandinsky şi totodată momentul în care desenează primele peisaje în Bretagne (desene în sepia şi uleiuri), în urma unei călătorii în Franţa. În 2009 îşi susţine teza de doctorat la Facultatea de Arte din Timişoara, cu o temă ce vizează preocupările sale legate de premisele apariţiei picturii abstracte şi mijloacele de expresie ce stau la baza discursului plastic actual. Dintre expoziţii: Noi identităţi în pictura şi sculptura românească după 1990, Galeria Dana, Iaşi, 2007; participare la Bienala de pictură de şevalet la Palatul Reök din Szeged/Ungaria, 2008; Arta între generaţii, la Galeriile UAP din Tg.Jiu, expoziţe de grup, 2008; Omagiu maestrului meu, la Palatul Administrativ din Timişoara, expoziţe de grup, 2008; Absurdul în artele vizuale, Galeria Helios din Timişoara, Centrul Cultural Român din Budapesta şi Szeged, 2009, Despre corp, la Galeria Fundaţiei Triade din Timişoara, expoziţe de grup, 2009.

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508