Adevăruri care rescriu istoria oficială a Rusiei

mart. 28th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 29 martie 2010, ora 17:00, la Diverta Magheru din Bucureşti se lansea una dintre cele mai controversate cărţi ale ultimului deceniu, “Jurnal rusesc”, de Anna Politkovskaia, Editura Meteor Press, în prezenţa lui Zoe Petre, Adrian Cioroianu şi Bedros Horasangian. Jurnal rusesc este cartea pe care Anna Politkovskaia o terminase cu puţin timp înainte de a fi asasinată la comandă, în Moscova.

Anna Politkovskaia – conştiinţa morală pierdută a Rusiei, cum a fost supranumita- şi-a sacrificat viaţa pentru idei şi idealuri. Lupta acestei jurnaliste de excepţie cu regimul fostului  preşedinte Vladimir Putin i-a adus sfârşitul. Pe data de 7 octombrie 2006  (de ziua de naştere a lui Vladimir Putin) Anna Poliktovskaia a fost găsită împuşcată în liftul blocului în care locuia. Sunt bănuiţi patru agenţi ai serviciilor secrete ruseşti (faimosul FSB),  al căror proces trenează de 4 ani. Nu sunt semnale că asasinii vor intra în închisoare.

La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregătit pentru tipar. Nu a mai apucat să vadă cartea, care a  apărut postum, şi a fost tradusă în limba engleză, iar începând cu data de 29 martie 2010 Editura Meteor Press o lansează  şi  pe piaţa din România.

Într-o Rusie coruptă şi subordonată Kremlinului, oamenii indezirabili sunt lichidaţi. Birourile ziarelor de opoziţie sunt incendiate sau aruncate în aer. Opoziţia este marginalizată şi redusă la tăcere. Alegerile sunt fraudate. Justiţia este aservită puterii. Martorii incomozi dispar. Drepturile omului sunt călcate în picioare. Acţiunea aşa-zisă „împotriva terorismului” se transformă într-un masacru. Oameni şi copii nevinovaţi plătesc cu viaţa o politică de reprimare, autoritară, insensibilă la consecinţe şi incapabilă să-şi asume responsabilitatea.

Acesta este tabloul realist al Rusiei din timpul administraţiei lui Putin, pe care Anna Politkovskaia îl zugrăveşte în “Jurnal rusesc”. Cartea începe cu alegerile parlamentare din 2003 şi analizează evoluţia politică şi socială a Rusiei până la sfârşitul anului 2005.

Mihail Gorbaciov a spus despre carte şi autoare: „Este o lovitură pentru întreaga presă independentă, democratică. Este o mare crima împotriva ţării, împotriva noastră, a tuturor.”

Salman Rushdie spunea despre acest „Jurnal rusesc”: „Asemenea marilor reporteri de investigaţie, Anna Politkovskaia a scos la lumină acele adevăruri umane care au rescris istoria oficială. Vom continua să-i citim opera, să învăţăm de la ea, ani buni de acum încolo.”

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru ziarul rus „Novaia gazeta”, fiind recompensată cu multe premii şi distincţii pentru activitatea sa literară şi jurnalistică.

Este autoarea cărţilor “Rusia lui Putin”, apărută la Editura Meteor Press,  „A Dirty War” (Un război murdar) şi „Nothing but the Truth” (Doar adevarul).

Număr de vizualizări :1237


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro