spot_img

„Scriitorul vremii, vremea scriitorului”, Corneliu Vasile

Aşa cum era firesc, AgenţiadeCarte.ro începe să devină treptat un reper pentru scriitorii care îşi doresc să interacţioneze atât cu moderatorii AgenţieideCarte, dar şi cu ceilalţi scriitori şi cititori, precum şi cu o blogosferă de carte extinsă. Scriitorul Corneliu Vasile ne-a trimis câteva informaţii despre următorul său volum, pe care le reproducem aici:

Dacă în ultima vreme m-am ocupat mai mult de cărţile altor autori, publicând recenzii în reviste pe hârtie şi on-line din ţară şi din străinătate, cred că este timpul să mă ocup şi de cărţile mele, care aşteaptă tiparul. În această primăvară  îmi va apărea, la o editură din Bucureşti,  cartea de critică literară „Scriitorul vremii, vremea scriitorului”, de fapt o monografie literară despre scrierile unui autor cunoscut (doar) ca poet, care însă a fost, cu un volum mult mai mare de pagini şi cărţi,  un publicist şi un traducător. Nu este o lucrare de conjunctură, ci un subiect de care am fost pasionat încă din anii studenţiei,ai pregătirii lucrării de licenţă (1970), apoi ai tezei de doctorat (2005), peste aceste evenimente publicând o cărticică de analiză literară şi numeroase intervenţii în presa culturală, în anii 1993, 1998, 2001, 2002, 2003, 2008, 2010, în Poesis, 13 Plus, Mozaicul, Ramuri, Jurnalul literar, Luceafărul de dimineaţă ş.a. Mai pregătesc o culegere de cronici literare, rod al colaborării cu câteva periodice de prestigiu, precum şi o culegere de versuri în spiritul veacului.Pentru că mă interesează creaţia literară a tinerilor, poate mă voi gândi să scot al doilea volum(antologie)- pe primul l-am scos în anul 1998 la o editură din Craiova –  cu versurile  celor mai talentaţi elevi din cenaclul pe care îl organizez, dar mai degrabă reflectez la alternativa apariţiei, puţin probabile, a unor fonduri, inexistente pentru cărţile mele  literare anterioare.

Corneliu Vasile s-a născut la 28 iulie 1947 la Dobrosloveni, judeţul Romanaţi (azi în judeţul Olt). A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, cu două licenţe, în limba şi literatura română (1970) şi limba engleză (1978). Doctor în filologie (cum laude) cu teza „Geo Dumitrescu, monografie critică” (2005). Debut absolut – 1970. Semnează în reviste de cultură prestigioase din România (România literară, Familia, Cronica, Mozaicul, Axioma, 13 Plus, Metafora, Tribuna, Meridian,  Ramuri, Oglinda literară, Jurnalul literar, Nord literar, Sud,Viaţa româneascăMeandre, Revista Bibliotecii Naţionale a României),  Franţa (Caiete de Sud-Est), Germania (Revista Agero) şi Canada (Observatorul). Este prezent în  dicţionare literare  şi antologii publicate în România şi China. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România (2003). Cărţi de poezie: Epigrame şi alte versuri umoristice, 1996; Aproapele departe, 1997; Efemere, 2006; Cărţi de eseuri: Privire din interior, 2000; Roman: Primul tren spre Craiova, 1999; Proză scurtă: O lume minunată, 1999; Cărţi pentru copii: De acasă până-n clasă, 2006; Ediţii  alcătuite şi îngrijite: Un colţ de suflet (antologie poetică a elevilor), 1998; Editor:  Revista  „Lumina”, 2006; Alte cărţi: cu caracter pedagogic (teste pentru elevi, studii privind reforma în învăţământ)

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508