“Cum s-a făcut de-am rămas fată bătrână”

mart. 22nd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Scriitoarea Carmen Muşat- Coman, director al Editurii Cununi de Stele, ne-a semnalat apariţia celei mai recente cărţi de povestiri a sa. Cartea i-a fost tradusă, înainte de a-i fi fost publicată pe hârtie – “ca o ironie la adresa societăţii în care trăim”. Este vorba despre povestirile “Cum s-a făcut’”, “Mujdeiul”, “Cartoful”, traduse în maghiară de Bige Szabolcs şi postate pe site-uri culturale din Ungaria. Volumul “Cum s-a făcut de-am rămas fată bătrână” a apărut la Editura Cununi de Stele în 2009.

Un extras din prefaţa cărţii, semnată “editorul”, adică însăşi autoarea ne dezvăluie mai multe despre acest volum de povestiri: „Rugămintea marii scriitoare în viaţă este ca nimeni să nu se supere pe ea pentru rândurile aşternute aici. S-a apucat să-l spioneze pe domnul Costel, administratorul, şi să se dea cu patinele în Cişmigiu, să cânte la pian şi să facă naveta la o şcoală cu purici. Să participe la o înmormântare şi să aprindă lumânări în faţa uşii vecinului ei, artistul liric. Să vorbească despre viaţa mamei ei şi s-o transforme pe aceasta în fluture. Să bată cuie în sipci ca să ridice garduri şi să meargă la vânătoare. Să urmărească o biată bătrână, pe prispa casei ei dărăpănate şi să dea lecţii de prăjit cartofi prin vocea „cabinetului doi”. Să facă mujdei în mijlocul pădurii. Să.. ei, doar n-o să vă povestesc acum tot.
Fiind foarte ocupată cu acordarea autografelor, cartea fiind un best seller de Cucuieţii din Deal şi Cucuieţii din Vale, autoarea m-a rugat pe mine să mulţumesc în numele ei cititorilor, prietenilor, duşmanilor, criticilor, rudelor, vecinilor care vor da năvală să cumpere unul din cele 567 890 de exemplare tipărite.“

Carmen Muşat-Coman s-a născut în 1964. A absolvit în 1989 Facultatea de limbi străine, secţia franceză-română, din cadrul Universităţii Bucureşti, şi a predat franceza câteva luni într-o comună din ţară, experienţă care i-a inspirat povestirea care dă şi titlul primei ei cărţi. Din 1990 lucrează în presă, perioada cea mai frumoasă considerând-o a fi între anii 1997-2004, de redactor la revista.

Număr de vizualizări :1116


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro