“Ambasadorul” interzis de cenzură

mart. 25th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Volumul de proză “Ambasadorul” de Ioan Mihai Cochinescu, Editura Cartea Românească a fost proaspăt publicat într-o nouă ediţie.

Povestea care stă la baza volumului e incitantă. Alexandru trăieşte aventura unei fabuloase călătorii către China veacului al XVII-lea, ca ambasador al ţarului Rusiei. Un şir nesfârşit de peripeţii, o tulburătoare, secretă şi interzisă poveste de dragoste. Înălţarea şi decăderea unui tragic personaj livresc, invăluit în mister. Totul, într-o cheie finală absolut imprevizibilă.
Interzis de cenzura comunistă, “Ambasadorul” a apărut abia după revoluţia din 1989, obţinând în scurt timp cele mai prestigioase premii literare din România: Premiul Academiei Române, Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul pentru Proză „Liviu Rebreanu”. Prima ediţie, apăruta tot la Editura Cartea Românească, în 1991, s-a epuizat în numai câteva săptămâni. Reeditarea “Ambasadorului” aduce în atenţia cititorului român contemporan o operă unică, şlefuită cu migala artizanilor de pietre preţioase şi cu ştiinţa ezoterică a alchimiştilor de demult, şi, deopotrivă, un autor în plină ascensiune.

Ioan Mihai Cochinescu s-a născut la 16 aprilie 1951, în Timişoara. Este prozator, eseist, estetician. A absolvit Facultatea de Compoziţie-Muzicologie în 1974. În 2005 devine doctor în muzică (estetică) al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este profesor de estetică, pian şi procesare computerizată a imaginii la Liceul de Artă „Carmen Sylva”  din Ploieşti. A realizat  filme artistice şi documentare de scurt metraj: “Ultimul om de zăpadă”,”Casa de pe colină”, “Oraşul” etc.. Filmul “Când oamenii se joacă” a fost premiat pentru scenariu şi regie (la Bucureşti, 1969  şi  Hirosima – Marele Premiu  şi  Medalia  de Aur, 1975). Este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (1982) şi al Uniunii Scriitorilor din România (1993). În anul 1991 a debutat cu romanul “Ambasadorul” la Editura Cartea Românească. În  1993 a publicat  romanul “Rock & Depeche”. Filmul unui roman, la Editura Liberart. În 1996 au apărut volumele de proză scurtă “Visul de iarnă al Isabellei” şi “Insula”, la Editura RAO. În 2006, la Editura Libertas a publicat volumele de eseuri “Tratatul de Caligrafie” şi “Tratatul de Alchimie”. În 2007, apare “Tratatul despre sublim”, iar în 2009, monografia-album “Vivaldi în Veneţia”.

Număr de vizualizări :1310


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro