Copiii de azi şi Cortina de fier

feb. 28th, 2010 | By | Category: Eveniment

Multipremiatul scriitor Petr Sís aduce Zidul cehoslovac în centrul Bucureştiului.

Lansarea volumului Zidul, Editura Curtea Veche Publishing, deschide o serie de evenimente iniţiate de Centrul Ceh, printre care şi expoziţia documentară The Wall. Expoziţia are loc la UNAgaleria (Str. General Budişteanu nr.10), în perioada 4 februarie – 2 martie şi este alcătuită din zece vitrine care recompun copilaria şi adolescenţa artistului în spaţiul bine delimitat al Cortinei de Fier. La iniţiativa Centrului Ceh, Curtea Veche Publishing a lansat versiunea în limba română a cărţii lui Petr Sís (traducere de Helliana Ianculescu).

Zidul este cea mai recentă carte a lui Peter Sís, artist plastic şi scriitor ceh care trăieşte în America. Romanul a apărut în limba engleză (The Wall), la New York, în toamna lui 2007 şi a cucerit imediat atenţia criticii şi a cititorilor. A obţinut distincţii importante precum: Medalia Caldecott, Medalia Robert Silbert, premiul decernat de New York Times pentru cea mai bună carte ilustrată pentru copii a anului. La târgul de carte de la Bologna volumul a fost distins cu medalia de aur Ragazzi Award pentru cea mai bună carte de nonficţiune pentru copii, precum şi cu medalia de aur a reprezentanţei din Cehia a IBBY.

Când Matěj, băiatul meu în vârstă de 10 ani, a venit de la şcoală şi m‑a întrebat dacă fac parte dintre locuitorii americani vechi, buni sau răi, am hotărât că trebuie să le explic copiilor mei de unde am venit de fapt. Să încerc să le povestesc despre absurditatea regimului în care am crescut. Este o încercare timidă de a‑i familiariza pe copiii din zilele noastre cu o epocă care este atât de îndepărtată încât practic nu îi mai interesează.“, spunea Petr Sís.

Trecutul nostru rămâne însă în noi şi continuă să fie viu. Zidul este o carte unică prin intermediul căreia cititorii, fie ei copii sau părinţi, cunosc evenimentele petrecute între anii 1948 şi 1989, epoca socialismului şi a comunismului, când, în spatele Cortinei de Fier, în Cehoslovacia au trăit, au muncit şi au visat oameni obişnuiţi. Este o poveste autobiografică despre pasiunea pentru muzică şi desen, controlul ideologiei, povara istoriei şi nevoia de libertate. O carte despre speranţa în care nu trebuie să încetăm a crede.

Peter Sís este autorul a 22 de cărţi pentru copii, a ilustrat aproape 50 de cărţi, a turnat 26 de filme animate, se ocupă de afişe de film, obiecte plastice şi pictură murală (de exemplu, a creat mozaicul pentru metroul din New York). Pentru creaţia sa a obţinut numeroase premii în întreaga lume — de la Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin (în 1980, pentru filmul de scurtmetraj Capete), până la Ragazzi Award la Târgul internaţional al cărţii pentru copii de la Bologna (2004 pentru Arborele vieţii — Charles Darwin). Editura Labyrint a editat în limba cehă următoarele cărţi (în Raketa — ediţia pentru copiii mici): Arborele vieţiiCharles Darwin (2004), Tibet — Secretele cutiuţei roşii (2005; după această carte a fost scrisă reprezentaţia cu acelaşi nume a formaţiei Cozonacii şi păpuşile), Cântă, Mozart, cântă (2006), Trei chei de aur (2007; ediţii noi în limba cehă şi în limba engleză) şi Zidul. Cum am crescut în spatele Cortinei de Fier (2007). Este în pregătire volumul Ciudata întâmplare a lui Eskymo Welzl.

Număr de vizualizări :1494


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro