spot_img

„Stăm aici, dar mergem înainte”

Prin reprezentația piesei ”Există nervi”, de Marin Sorescu, în regia lui Felix Alexa, Teatrul Dramaturgilor Români demonstrează încă o dată că este unul din spațiile atât de necesare contemporaneității în regăsirea și păstrarea valorilor autentice. Textului piesei, o satiră scrisă de Marin Sorescu în 1964 (fiind de asemenea prima piesă publicată de autor), este de un absurd fabulos și savuros și, în același timp, este un text cu adresă exactă la realitatea comunistă. Acest aspect a făcut ca piesa ”Există nervi” să se joace la acea vreme într-o atmosferă de încordare și complot, provocând probleme autorului și fiind eliminată, în cele din urmă, de pe scenele în care s-a încercat reprezentarea ei.

Se pare că prima piesă de teatru scrisă de Marin Sorescu a fost dată uitării și în anii de după revoluție; regizorul Felix Alexa aduce însă, în 2020, o viziune ludică, în deplină concordanță cu spiritul sorescian, a operei care ar putea deveni unul din etaloanele rezistenței prin cultură în epoca totalitarismului.

Povestea ambiguă a locatarului și a prietenului său, vizitați inopinat de un profesor (care susține că toți se află, de fapt, într-un tren) și de o femeie care întărește absurdul situației, se desfășoară cu o impresionantă forță de expresie. Expresia și aluzia dau forță unor dialoguri cât mai banale cu putință. Profesorul, interpretat de actorul Răzvan Vasilescu, poate fi văzut ca fiind securistul, cel care induce anxietatea atunci când pare că transformă totul într-o anchetă sau când încearcă (și reușește) să-i convingă pe interlocutori de evidența imposibilului: „Stăm aici, dar mergem înainte”. Agresiunea, suspiciunea, teama, compromisul sunt subînțelese cu zâmbetul pe buze. Locatarul, Gabriel Răuță, personaj principal al piesei, trece printr-o serie de stări de confuzie, de la șocul primirii unui musafir nepoftit, până la a accepta teoria acestuia că existența nervilor e iluzorie și determinată de un joc nesfârșit între sugestie și autosugestie.

Apartamentul devine un loc cu totul nesigur în care oricine poate intra, ca într-un compartiment de tren. Prietenul locatarului, jucat de Alexandru Conovaru, pare un partener sincer de discuție și de petrecut timpul, până când își fac loc neîncrederea și invidia. Balconul, un laitmotiv al piesei, este văzut ca locul de la fereastră, cel pe care e foarte important să-l prinzi în asemenea situații, metaforă a libertății și eliberării: ”e ca şi când ai avea ieşire la mare[…]şi ieşirea asta te eliberează de presiunea celor patru pereţi, devii mai calm, mai visător, poţi fuma o ţigară, digestia lucrează şi ea ca pe roate…Şi aproape că eşti fericit”. În ultima parte a piesei apare ”femeia necesară”, prezența spectaculoasă a personajului jucat de Amelia Ursu întărește confuzia situației, ea susține, de asemenea, că se află cu toții într-un compartiment de tren, nu într-un apartament.

Ce este de remarcat la reprezentația piesei ”Există nervi”, în regia lui Felix Alexa, este că, deși avem de-a face cu un text scris evident ca satiră la adresa regimului comunist, datorită geniului sorescian piesa poate funcționa la fel de bine independent de contextul în care a fost creată. Mai mult decât atât, ”Există nervi” devine, prin viziunea regizorală și prestația actorilor, o comedie absurdă a vremurilor actuale, înfățișând anxietatea care ne acaparează și vidul creat de confuzia existențială a prezentului.

 

Dramaturg: MARIN SORESCU

Distribuție: Profesorul: RĂZVAN VASILESCU

Locatarul: GABRIEL RĂUȚĂ

Prietenul: ALEXANDRU CONOVARU

Femeia necesară: AMELIA URSU

Regie: FELIX ALEXA

Adaptare scenică, ilustrație muzicală, lighting-design: FELIX ALEXA Scenografie: ANDRADA CHIRIAC

Următoarea reprezentație: vineri, 24 ianuarie 2020, ora 20:00, TDR, sala ”Ion Băieșu”

 

 

Tudor VOICU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508