spot_img

Proiecții de filme la Institutul Cervantes din București. Portret de regizor: Gracia Querejeta

Institutul Cervantes din București continuă seria de filme semnate de regizori spanioli contemporani cunoscuți cu două producții ale regizoarei Gracia Querejeta: Siete mesas de billar francés, film recompensat cu Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul cea mai bună actriță în rol principal la Festivalul de la San Sebastián și Premiul Goya pentru cea mai bună actriță în rol principal și Premiul Goya pentru cea mai bună actriță în rol secundar, și Felices 140, peliculă nominalizată la două Premii Goya.

 

La fel ca și celelalte proiecții din seria „Cine en español – Retratos de directores / Filme de limba spaniolă – Portrete de regizori”, cele două filme semnate de Gracia Querejeta vor putea fi vizionate în serile de luni (27 septembrie) și marți (28 septembrie), de la ora 20.00, în Sala Auditorium a Institututului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38).

Filmele vor rula în versiunea originală, cu subtitrare în limba engleză, și vor avea loc cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie privind sănătatea în contextul actual.
Accesul la proiecţii se face pe bază de rezervare în scris printr-un e-mail trimis la cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

 

Gracia Querejeta s-a născut la Madrid în 1962. Fiica producătorului de film Elías Querejeta a avut o chemare timpurie pentru acest domeniu și, la vârsta de 13 ani, a debutat ca actriță în Las palabras de Max de Emilio Martínez Lázaro.

Ulterior a participat ca actriță la mai multe scurtmetraje și a fost asistenta regizorului Carlos Saura în Dulces horas (1981), înainte de a debuta în spatele camerei în 1987 cu scurtmetrajul Tres en la marca, prima parte a seriei 7 huellas, care a avut premiera în secțiunea oficială a celei de-a 32-a ediții a Festivalului de Film de la Valladolid.

În 1990, Gracia Querejeta a regizat, împreună cu Jesús Ruiz și Nacho Pérez de la Paz, scurtmetrajul documentar El viaje del agua, care a câștigat un Premiu Goya, și, tot în același an, a scris și a regizat La adolescencia, un episod din seria El hombre y la industria. În 1992, a regizat primul său lungmetraj, Una estación de paso, care a câștigat Premiul special al juriului la a 37-a ediție Seminci și a avut premiera în secțiunea „Panorama” a Festivalului de Film de la Berlin. A fost începutul unei cariere strălucite ca scenarist și regizor.

Filmografia sa include filme de lung metraj precum El último viaje de Robert Rylands (1995) –premiat pentru regie, montaj și coloană sonoră de către Círculo de Escritores Cinematográficos, Cuando vuelvas a mi lado – Premiul special al Juriului la Festivalul de la San Sebastián și beneficiarul a opt nominalizări la Premiile Goya; Héctor (2004) – premiat pentru cel mai bun film și cea mai bună actriță la Festivalul de film de la Málaga, Siete mesas de billar francés (2007), 15 años y un día (2015) – Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Málaga și opt nominalizări la Premiile Goya, Felices 140 (2015), Ola de crímenes (2018), documentarul Tanto monta (2019) și cea mai recentă producție, Invisibles (2020).

 

27 septembrie, ora 20.00

Felices 140 

(Spania, 2015, 95′, dramă, comedie neagră / v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)
Pentru a-și sărbători cea de a 40-a aniversare, Elia își invită prietenii la o casă de vacanță, unde le dă o veste incredibilă: a câștigat la loterie 140 milioane de euro! După marele anunț, atmosfera în casă devine din ce în ce mai tensionată, fericirea oamenilor se transformă treptat în lăcomie, iar prietenii încep să plănuiască cum să intre în posesia banilor Eliei.

 

28 septembrie, ora 20.00

Siete mesas de billar francés

(Spania, 2007, 113′, dramă / v.o. spaniolă, subtitrare în engleză)

Angela și fiul său Guille pornesc într-o călătorie atunci când află că Leo, tatăl Angelei, s-a îmbolnăvit. Până să ajungă cei doi, Leo moare. Ulterior, Charo, amanta lui Leo, le povestește cât de neprofitabilă este afacerea acestuia – o sală cu șapte mese de biliard. Charo este convinsă ca singura cale pentru a plăti datoriile este să vândă locul respectiv. Curând, Angela înțelege că tatăl său a dispărut în circumstanțe misterioase. În aceste condiții dureroase, Angela încearcă să meargă mai departe și să-și refacă viața. Astfel, primul lucru pe care îl face este să-și pună la bătaie toate economiile pentru a repune pe picioare sala de biliard.

 

Evenimentul „Portret de regizor: Gracia Querejeta” este realizat cu sprijinul Filmotecii AECID – Agenţia Spaniolă pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508