spot_img

Muzicienii români de la Purcell School deschid Seria Românească de la St Martin-in-the-Fields în 2019

Violoniștii Iohan Coman, Rebeca Lazăr și Ioan-Octavian Pârlea, alături de pianiștii Kira Frolu și Radu Stoica, studenți și absolvenți români la prestigioasa școală de muzică britanică Purcell School, vor concerta, în data de 29 ianuarie 2019, la St Martin-in-the-Fields (SMITF), una dintre cele mai importante scene muzicale londoneze, în debutul celui de-al nouălea an al Seriei Româneşti pe care Institutul Cultural Român din Londra o organizează în colaborare cu remarcabila instituţie.

Concertul reprezintă, totodată, debutul unei noi colaborări a ICR Londra cu Purcell School, prin promovarea studenților români talentați, înscriși la cursurile cunoscutei școli. La SMITF, aceștia vor prezenta un program cuprinzând lucrări de Enescu, Mozart, Lalo, Stravinsky şi Prună.

St Martin-in-the-Fields, biserica parohială a Casei Regale britanice, este cunoscută în rândul melomanilor drept una dintre cele mai active scene muzicale londoneze şi atrage de fiecare dată, în cadrul numeroaselor concerte de muzică clasică, sute de spectatori în somptuosul monument arhitectonic din Trafalgar Square. Seria Românească, în care au concertat mulţi dintre cei mai valoroşi tineri muzicieni români, este organizată, fără întrerupere, din anul 2011.

Iohan Coman s-a născut în Paris, Franța, în septembrie 2001. La vârsta de patru ani a început să studieze vioara la Conservatorul „S. Rachmaninov” și la Conservatorul „Slav-Bagnolet” din Paris. La scurt timp după ce s-a mutat din Paris în Bacău, în 2009, Iohan a devenit solist al Orchestrei Filarmonice „Mihail Jora” din Bacău și, câțiva ani mai târziu, solist al Orchestrei Naționale de Cameră din Chișinău, Moldova. În afară de concertele susținute alături de diverse orchestre, Iohan a participat și a obținut premii la numeroase competiții organizate în întreaga lume. În martie 2015, el a câștigat Concursul Național de Teorie Muzicală din Iași, iar la scurt timp după aceasta, Competiția Internațională Muzicală „Whitgift” din Londra. Recent, Iohan a obținut premii la mai multe competiții din România, printre care amintim Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, cea de-a douăzecea ediție a Competiției Naționale „Primăvara Artelor” și Concursul Național al Interpreților Violoniști.

Kira Frolu este câștigătoarea a numeroase competiții internaționale, cum ar fi “Chords of Khortitsa” și “Vladimir Krainev” (Ucraina), “Maria Tjarri”(Cipru), “Pianale” (Germania), “Jeunesses Musicales” (România), “Young Pianists of the North” (Marea Britanie). A început să studieze pianul la Școala de Muzică Nr. 3 din București, apoi și-a continuat studiile cu profesoara Elena Petrenco la Școala de Muzică “Dinu Lipatti” și în privat cu Maria Masycheva în Berlin. Kira a fost reprezentanta școlii sale de nenumărate ori la Olimpiade naționale și alte competiții locale sau internaționale unde a obținut premiul întâi. Din 2016, Kira a studiat sub îndrumarea profesorului William Fong la Școala Tinerilor Muzicieni Purcell, fiind sprijinită prin proiectul Guvernului britanic pentru muzică și dans. Din septembrie 2018, ea își va continua studiile, îndrumată de același profesor la Academia Regală de Muzică, unde a reușit să obțină o bursă de studiu integrală.

Rebeca Lazăr s-a născut în 2003 și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani, în România, sub îndrumarea profesorului Doru Munteanu de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. Ea a participat la numeroase competiții naționale și regionale din România, cum ar fi „Iosif Sava”, „Dinu Lipatti” și

„George Enescu”. Ulterior, Rebeca a fost admisă la Școala Purcell unde studiază acum sub tutela profesorului Charles Sewart. În afara școlii, Rebeca mai studiază și alături de Remus Azoiţei, profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. În 2016 și 2017 ea a participat la cursurile de specialitate ale Academiei Muzicale de Vară din Sinaia, organizate de Jeuness Events în România. Anul trecut, Rebeca a fost una dintre câștigătoarele Competiției “Middle School Concerto”. Violonista a luat parte și la cursuri profesioniste de muzică, pentru soliști sau pentru orchestră, oferite de experți precum Levon Levon Chilingirian, Remus Azoitei, Irina Muresanu și Ileana Baltaga.

Ioan-Octavian Pîrlea cântă la vioară de la vârsta de șapte ani. El și-a început studiile muzicale la Liceul „Tudor Ciortea” din Brașov iar, mai apoi, în clasa a cincea, a fost transferat la Școala „Dinu Lipatti” din București. A obținut premii atât la numeroase Olimpiade naționale de vioară, cât și la competiții naționale și internaționale. Ioan-Octavian a participat, de asemenea, la cursuri profesioniste oferite de Alexandru Gavrilovici, Evgenja Chugaeva și Anatoljevna Polozova. În 2016, în timpul unor cursuri organizate la Sinaia, doi violoniști profesioniști l-au remarcat pe tânăr, îndemnându-l să susțină un examen de admitere la Școala Purcell, unde acesta a obținut, ulterior, o bursă de studiu integrală.

Radu Stoica s-a născut în Alexandria și a început să studieze pianul la vârsta de șase ani. În 2012, Radu s-a mutat în București pentru a-și continua studiile la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, în promoția îndrumată de Elena Pentrenco. În 2014 el și-a înregistrat primul CD la Radio România. Radu a obținut distincții la nenumărate competiții naționale și internaționale, printre care amintim Competiția Internatională de Pian “Nice”, Competiția Internațională “Tudor Dumitrescu”, “Millenium” sau “Pianul Craiovei”. Radu a fost invitat în nenumărate ocazii să susțină recitaluri în România sau în afara granițelor. Radu și-a început studiile la Școala Tinerilor Muzicieni Purcell în 2018.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508