spot_img

Jean-Jacques Askenasy, primul laureat al Fundației Culturale Augustin Buzura

Vineri, 21 septembrie 2018, în preziua în care Augustin Buzura ar fi împlinit 80 de ani, în Sala de Marmură a Cercului Militar Național din București,a fost lansată oficial Fundaţia Culturală Augustin Buzura, în cadrul unei gale în care au fost prezentate publicului scopul, crezul, obiectivele şi proiectele. Fundaţia a fost înfiinţată de familia scriitorului, la puţin timp după dispariţia acestuia, şi doreşte continuarea idealurilor sale, promovarea crezului şi a valorilor pentru care Augustin Buzura a luptat o viaţă, prin scris şi cuvânt, prin activitate şi operă. În cadrul Galei au fost anunțate concursurile deschise pentru anul viitor – pentru tineri editorialiști, pentru realizarea unei dramatizări și a unui scenariu bazate pe opera lui Augustin Buzura, iar câștigătorii premiilor vor fi anunțați în Gala Premiilor Augustin Buzura, care va avea loc în 2019. Primul premiu al Fundației a fost acordat, pe 21 septembrie, lui Jean-Jacques Askenasy, medic și cercetător în domeniul neurologiei, personalitate internațională cu legătături puternice în cultura română.

Jean Askenasy este absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, promoţia 1954. În 1969 obţine titlul de Doctor în Ştiinţe al Universităţii C.I. Parhon. Este şeful secţiei de Neurologie la Spitalul 2 CFR până în 1972, când emigrează în Israel. Lucrează în continuare la Spitalul Universitar Ichilov, la Institutul de Ştiinţe Weitzman şi la Centrul Medical Universitar Sheba. În 1980 se află în SUA ca Profesor Asociat la Universitatea New York, Mount-Sinai School of Medicine, iar în 1986 la Universitatea Pierre et Marie Curie şi la Clinica Charcot a Spitalului Salpetrière, în Franţa. În 1981 devine Cetăţean de Onoare al oraşului Yeruham. În 1963 i se confera în Franţa medalia „Journées Internationales de Grenoble“, iar în 1995, medalia „Pierre Castaigne“; în 1999 este învestit înalt Ofiţer al Ordinului Mono, în Togo, iar în 2003 Academia Romana îl distinge cu „Meritul Academic“. În prezent este preşedintele Societăţii Israeliene de Cercetare a Somnului. Profesorul Jean Askenasy a scris nenumărate articole ştiinţifice de referinţă în domeniul neurologiei şi al medicinei somnului. Este autorul cărţilor de ştiinţă: „Violenţa“ (1995, Dartmouth Publishing Company, Sidney, 1995), „Somnul, treimea cenuşie a vieţii“ (Ed. Oram, 1996) şi „Creierul şi universul său“ (Ed. Hasefer, 2007). A publicat şi volumul „Dosarul  148074“ (2008), povestea dosarului său de la Securitate. Cartea este dedicată fostului prim-ministru al Israelului, Golda Meyr, directorului ei de cabinet, Simba Dinitz, şi lui Şeike Dan care, împreună, au reuşit să obţină aprobarea de emigrare a „refuznicului” Jean Askenasy şi a familiei sale. Golda Meyr, în cadrul vizitei sale din primăvara lui 1972 în România, i-a cerut preşedintelui Nicolae Ceauşescu aprobarea cererii sale de emigrare. Este membru în (conducerea a) numeroase societăți internaționale, comitete editoriale și asociații de profil, a primit decorații, premii și distincții în mai multe state. Membru de onoare al Academiei Române. Specialist cu reputație internațională, cu o practică clinică vastă (pacienții săi de toate naționalitățile și confesiunile sunt și oameni săraci, și milionari; și militari răniți, și președinți de stat etc.) și o carieră savantă îndelungată, a publicat în cele mai importante reviste medicale, semnând și numeroase cărți de biosemiotică, despre somn, creier, violență și conștiință, teoria relației cunoaștere-conștiință, memorii etc.

Fundaţia Culturală Augustin Buzura îşi propune câteva linii de acţiune. Pe de-o parte, prezentarea şi promovarea operei scriitorului, în scopul cunoaşterii şi asimilării ei de un număr cât mai mare de cititori. Cunoaşterea în profunzime a operei lui Augustin Buzura înseamnă un pas spre autocunoaştere, spre înţelegerea valorilor.  Astfel, se doreşte organizarea unor acţiuni în instituţiile de învăţământ, concursuri, simpozioane, provocări culturale pe teme preluate din operele sale, lansarea unor dialoguri în social media, reeditarea unor cărţi, traducerea lor, lansarea unor concursuri etc. Pe de altă parte, dorim promovarea excelenţei în literatură, artă, educaţie, instituirea unor burse pentru elevi şi studenţi merituoşi, precum şi continuarea revistei „Cultura” etc. Dorim constituirea unei arhive consistente, prin adunarea şi selectarea articolelor, a corespondenţei, a manuscriselor sale, dar şi amenajarea pe viitor a unei case memoriale în Maramureş.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508