”Conștiința intenționată”, de E. MOUTSOPOULOS

nov. 6th, 2017 | By | Category: Agenda de carte

La editura Omonia a apărut volumul ”Conștiința intenționată”, de E. MOUTSOPOULOS. Traducere din limba franceză, notă asupra traducerii, note şi postfață despre The intentionality of the consciousness: from phenomenology to neurosciences and back. The attitude of Evanghelos Moutsopoulos towards the phenomenology of the consciousness / Intenţionalitatea conștiinței: de la fenomenologie la neuroștiințe și înapoi. Atitudinea lui Evanghelos Moutsopoulos față de fenomenologia  conştiinţei de Ana BAZAC.

Cea nai recentă carte de Evanghelos Moutsopoulos apărută în limba română, Conștiința intenționată, încununează opera de 60 de ani a academicianului din Atena. Ea reprezintă și o sinteză și, în același timp, o splendidă schimbare a perspectivei: de la cercetarea în profunzime a multor şi diferitelor aspecte ale existenței și poziției omului în lume, la tratarea lor coerentă și unitară din punctul de vedere al celei mai miraculoase entități: conștiința. Iar criteriul coerenței este dat, pe baza facultății de intenționalitate a conștiinței, de intențiile ce impulsionează totul: demersul gândirii și acțiunii, atenția și grija, memoria și decizia, strategiile, planurile, corecțiile, revenirile și depășirile, uitările, flexibilitățile dar și îndârjirile de a urmări obiective. Intențiile se întrepătrund cu valorile, rezultate ale experienței și avertismente privind limitele posibilului și beneficului pentru om.

Abordarea fenomenologică este extrem de revelatoare și chiar de un mare ajutor cercetătorilor din științele vieții și neuroștiințe.

Această carte de mici dimensiuni se citește ca un roman polițist sau ca un manual de management: cu atât mai mult cu cât expunerea – clară și simplă – a momentelor întregii dinamici ai conştiinţei pornind de la intenţii este ajutată și de exemplificări din psihologie, etică, drept, politică. Ea este importantă și atrăgătoare deopotrivă pentru filosofi, psihologi, juriști, politicieni, manageri, ingineri și medici, dar astfel, pentru toți oamenii interesați de și îngrijorați pentru mersul lumii așa cum este dirijat acesta de către conștiințe.

Reper bibliografic indispensabil, ediția beneficiază de o erudită postfață, în română și engleză, cu o bibliografie bogată, aparținând traducătoarei lucrării, prof. univ. dr. Ana Bazac. În paralel cu fixarea locului academicianului grec în cercetarea fenomenologică (chiar un pas înainte față de reprezentanţi de marcă ai disciplinei), autoarea prezintă cele mai recente rezultate în domeniul conştiinţei ca treaptă a vieţii şi lume supraordonată ei. În opinia sa, E. Moutsopoulos „este urmașul raționalismului grecesc antic și tocmai în acest cadru își construiește teoriile”, iar  descrierea conştiinţei ca, în acelaşi timp, suprapunere şi întrepătrundere a unei structuri funcţionale de paşi în vederea atingerii unor obiective acţionale cu atitudinile judecătoare ale acestor paşi are mereu drept criterii valorile acestui raţionalism.

Evanghelos Mousopoulos (n.1930), membru al Academiei din Atena și membru de onoare al Academiei Române, membru corespondent al Institut de France, doctor honoris causa al Universității București, este una din personalitățile Greciei de azi cele mai  cunoscute pe plan internațional. Filosof, muzicolog și compozitor, autor a peste 60 de volume (scrise în mai multe limbi) și a sute de articole și comunicări. Conduce reviste de specialitate („Philosophia”, „Diotima”), este editor al colecției Corpus Philosophorum Graecorum Recentiorum. Fondator al mai multor ramuri filosofice, între care kairologia (de unde și supranumele de „filosof al kairicității”). Binecunoscut cititorilor români prin cele opt ediții (dintre care cinci publicate  la Omonia) cu traduceri ale  unora dintre cele mai importante opere ale sale.

Lucrarea a apărut zilele acestea cu sprijinul amabil al Stem Life S.A.

”Conștiința intenționată”, de E. MOUTSOPOULOS

Editura Omonia, București, 2017, 214 pag.

Număr de vizualizări :575


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro