GAUDEAMUS Carte Şcolară 2015 – un „experiment” reuşit

sept. 28th, 2015 | By | Category: Postcard

Ediţia cu numărul 13 a Târgului GAUDEAMUS Carte Şcolară, eveniment iniţiat şi organizat de Radio România – Centrul Cultural Media Radio România şi găzduit timp de 12 zile de Parcul Cişmigiu, s-a încheiat duminică, 27 septembrie 2015. Şi a demonstrat, că, indiferent de locul în care se desfăşoară evenimentul, formula „carte educaţională + început de an şcolar” este întotdeauna câştigătoare la Gaudeamus.

Din cauza soluţiei de amenajare inedite – mai multe pavilioane amplasate într-un spaţiu extins – aplicată în premieră la un târg Gaudeamus, numărul vizitatorilor nu a putut fi cuantificat cu la fel de multă acurateţe ca şi la ediţiile precedente. Valoarea ridicată a vânzărilor înregistrate cu acest prilej, însă, comunicată de către expozanţi, reconfirmă statutul de reper al „sezonului de toamnă” pe care Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară şi l-a câştigat   de peste 10 ani.

***

Târgul GAUDEAMUS Carte Şcolară, manifestare organizată în mod tradiţional la începutul anului şcolar, cu o ofertă adecvată momentului, face parte dintr-un program de anvergură naţională, iniţiat şi derulat de Radio România din anul 1994 – Programul LECTURA – al cărui principal obiectiv este susţinerea, prin evenimente, a culturii scrise în ţara noastră. Palmaresul celor 21 de ani ai acestui proiect cultural este cel mai în măsură să „vorbească” despre rolul pe care Radio România, prin intermediul târgurilor din seria GAUDEAMUS, îl joacă pe piaţa naţională a cărţii: 89 de evenimente, aproape 9.500 de expozanţi, circa 2.400.000 de vizitatori şi mai mult de 9.500 de manifestări organizate cu prilejul târgurilor.

Bilanţul statistic al acestei ediţii include:

70 de expozanţi (reuniţi în 26 de standuri), oferta prezentată în cadrul târgului fiind reprezentativă pentru piaţa românească de manuale, auxiliare şi materiale didactice, în măsură să ofere tuturor celor implicaţi – elevi, personal didactic, profesionişti – un cadru optim de analiză, selecţie şi achiziţie a instrumentelor de lucru pentru anul şcolar 2015 – 2016.

peste 8.000 de volume donate de către vizitatori în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă”. Prin acest proiect, iniţiat şi derulat de Radio România de la începutul anului 2010, se urmăreşte colectarea de cărţi de la edituri şi de la persoane particulare dispuse să renunţe la o parte din volumele din biblioteca personală şi donarea lor către biblioteci din medii defavorizate, care nu au mai primit fonduri pentru achiziţii. Cărţile adunate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Carte Şcolară 2015, prin generozitatea vizitatorilor şi a unora dintre expozanţi (editurile Semne – Artemis) vor avea ca destinaţie bibliotecile Şcolii generale din Scoreiu,  judeţul Sibiu, a Şcolii generale din comuna Domneşti, a Şcolii gimnaziale „ Ferdinand I” din Bucureşti şi Administraţia Penitenciarelor Bucureşti.

Vineri, 25 septembrie 2015, în cadrul târgului a avut loc etapa zonală (Bucureşti) a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, competiţie dedicată elevilor de liceu şi denumită astfel în amintirea regretatului scriitor şi cofondator al Târgului GAUDEAMUS.

Câştigătorii concursului au fost: Călina Durbac (Liceul Teoretic „Al. I. Cuza”) – locul I, Sara Irisa Pătraşcu (Colegiul Tehnic „Petru Maior”) – locul al II-lea şi Iulia Iliescu (Liceul Teoretic „Al. I. Cuza”) – locul al III-lea. Ocupanta locului 1 va participa la finala naţională a concursului, organizată în luna noiembrie în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS.

Parteneri și sponsori: BRD Groupe Société Générale – partener principal, Vodafone România.

Proiect susținut de Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, Media Trust, ALPAB – Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, Spectacular.

Următorul eveniment din cadrul Programului LECTURA 2015 va fi Târgul Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură, ediţia 22, care va avea loc în perioada 18 – 22 noiembrie 2015, în Pavilionul Central Romexpo.

Număr de vizualizări :749


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro