spot_img

Creaţia-Creatură FEED ME!, la Ars Electronica Festival 2015

În perioada 3-7 septembrie 2015, proiectul multimedia interactiv FEED ME! creat de Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) şi Noper (Radu Pop) va fi prezentat pentru prima dată în afara României în Austria la Ars Electronica Festival Linz. Proiecţia va avea loc sâmbătă, 5 septembrie 2015, la ora 20.30, în Hauptplatz din Linz.

Ars Electronica reuneşte anual proiecte spectaculoase care îmbină arta şi tehnologia, încununând activitatea permanentă a Centrului Ars Electronica din Linz, un loc de cercetare şi interacţiune pentru autorii celor mai radicale, excentrice şi inovative iniţiative. Expoziţiile, concertele, proiecţiile de filme şi conferinţele din program vor avea loc pe parcursul a cinci zile la Ars Electronica Center, Centrul de Artă Contemporană OK, Universitatea de Artă Linz, Muzeul de Artă Lentos, Brucknerhaus, cinematograful Central şi PostCity.

„Partenerii de la Ars Electronica au fost entuziaşti cu privire la FEED ME! încă din faza de pre-producţie. Mă bucur că realizarea tehnică s-a ridicat la nivelul conceptului artistic şi că a corespuns exigenţelor curatorilor. Creaţia Marilenei Oprescu Singer şi a lui Radu Pop se încadrează perfect în tema acestei ediţii, Habitatele Secolului 21.“ (Irina Cornişteanu, director ICR Viena)

Instalaţia FEED ME!, creată în 2014, explorează relaţia de interdependenţă dintre lucrarea de artă şi publicul său, fiind construită autoironic sub forma unei chemări a supuşilor „monstruoasei şi veşnic nesătulei zeiţe Tra“ la ritualul de hrănire a acesteia. Lucrările celor doi artiști Saint Machine şi Noper sunt interconectate conceptual, formând un singur organism viu care se alimentează cu energia produsă de mișcările publicului.

FEED ME! este construcţia spectaculoasă a capsulei senzoriale  Womb of Tra create de Saint Machine. Instalaţia reacţionează la mişcare pe măsură ce vizitatorii păşesc în ea. Înăuntrul acestui pântece al zeiţei Tra, aceştia pornesc într-o călătorie ritualică prin șapte porţi care transcend organicitatea coconului. Pășind prin ele, dezvăluie şapte personaje în mişcare ce compun instalația video The Secret Memories of Noper, creată de Noper (Radu Pop): The Fool, The Magician, The High Priestess, The Emperor, The Hanged Man, Death și The Star. Interacțiunea cu personajele este înșelătoare: pe măsură ce se hrănesc cu atenția publicului, ele dau la schimb simboluri golite de sens. Ecranele în care trăiesc aceste personaje sunt înfășurate într-o instalație sonoră interactivă numită Innerform creată de Saint Machine, o rețea de tuburi care iți cere să o hrănești cu șoapte ce rătăcesc prin ea şi ajung la receptor amplificate. Înăuntrul instalației FEED ME! totul se mișcă, vibrează și reacționează la mișcare pe un ritm comun, cel al muzicii și al efectelor sonore create în colaborare cu Mitoș Micleușanu.

În centrul acestei lumi stranii locuieşte Sacred Egg, o instalaţie interactivă în formă de ou creată de Saint Machine, care se hrăneşte cu capul vizitatorului şi trăieşte doar atât timp cât acesta stă conectat la orificiul său. Vizitatorul conectat face parte din lucrarea de artă, oul oferindu-i iluzia controlului în timp ce îi acaparează atenţia şi se foloseşte de energia lui pentru a respire. Corpul vizitatorului decapitat atârnă de Sacred Egg, lipsit de voință proprie şi rapunzând doar necesităţilor oului.

Conceptul şi ilustraţiile sunt realizate de Saint Machine şi Noper, muzica este realizată de Mitoş Micleuşanu, modelarea şi animaţia 3D sunt realizate de  Reniform (Sergiu Negulici), animaţia de Tudor Calnegru. La proiect au contribuit inginerul Florin Palade şi programatorul Marius Farcaş. FEED ME! este o producţie Artmix prezentată la Ars Electronica Festival cu sprijinul Institutului Cultural Român şi Arcub.

SAINT MACHINE (Marilena Oprescu Singer, născută pe 18 septembrie 1979) este o artistă multimedia care a studiat literatura şi ştiintele comunicării înainte de a începe să experimenteze cu suprapunerea spaţiilor interior-exterior, real-virtual şi joaca cu forme şi idei. Printre proiectele create de aceasta se mai numără Autentic Românesc (ROD, 2011), Playground for Animation (Cocor Media Channel, 2009), Festivalul de Proiecţii Arhitecturale Urban Art (Palatul Parlamentului, Universitate, Universitatea de Arhitectură Ion Mincu 2007, 2008, 2009) şi Artmix (TNB, 2005).

NOPER este artistul ilustrator şi animator Radu Pop (născut pe 13 aprilie 1982). A absolvit Universitatea de Arte Bucureşti unde a experimentat cu animaţia şi a dezvoltat o lume vizuală proprie, continuând să dezvolte apoi o serie de personaje inedite. Operele lui stranii şi în acelasi timp pline de prospeţime au fost publicate în albume precum Luerzers 200 Best World Wide Illustrators (2009-2010) şi au deschis uşile unor colaborări cu galerii internaţionale şi proiecte ca FEED ME! (2014), Cranium (2012), Bold (2010), As if by Magic (2010), sau Festivalul de Proiecţii Arhitecturale Urban Art (2007, 2008, 2009).

Ediţia din acest an a festivalului Ars Electronica Linz cuprinde şi proiecţia filmului The Reflection of Power (2015) realizat de regizorul român Mihai Grecu, câştigător al competiţiei Ars Electronica 2015 în categoria Computer Animation / Film / VFX.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508