spot_img

Programul evenimentelor muzicale organizate de ICR Budapesta

În perioada 8 mai – 12 iunie 2015 Institutul Cultural Român Budapesta va organiza o serie de evenimente muzicale, pe scene prestigioase din Ungaria. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.

Vineri, 8 mai 2015,  ora 19.00

Concertul „Jazz For Two”, un eveniment în premieră care îi va reuni pe aceeaşi scenă, într-un dialog muzical, pe doi importanţi reprezentanţi ai jazz-ului din România şi din Ungaria.

Emil Bîzgă, trompetist de jazz recunoscut pe plan internaţional pentru disponibilitatea de a alterna jazz-ul cu muzica clasică, va cânta împreună cu chitaristul István Gyárfás din Ungaria.

Sâmbătă, 9 mai 2015, ora 18.30

În colaborare cu Clusterul EUNIC Ungaria şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Budapesta (Europa Pont) organizăm un concert de jazz dedicat „Zilei Europei” sub genericul „EU Jazz Express”, la Atlétikai Centrum. Evenimentul muzical aflat la cea de a treia ediţie a fost iniţiat în 2013 de Institutul Cultural Român Budapesta şi se va bucura de prezenţa lui Emil Bîzgă care va cânta împreună cu muzicieni de jazz din Polonia, Finlanda,  Ucraina, Israel, Turcia şi Ungaria.

„Ziua Europei” va fi sărbătorită la Budapesta prin activităţi culturale găzduite de acest loc de petrecere a timpului liber, situat pe insula Margareta din Budapesta, alături de un concurs de cross, având punctul de pornire la Atlétikai Centrum.

Marți, 19 mai 2015, ora 19.30

În parteneriat cu Budapest Music Center (BMC) recitalul de muzică de cameră „Lumière”, susţinut de Matei Ioachimescu (flaut) şi Cătălina Butcaru (pian). Recitalul se va desfăşura în sala de concerte BMC.

Programul recitalului de la Budapesta va cuprinde: Claude Debussy, André Jolivet, Vasile Jianu, Jules Mouquet, Béla Bartók şi François Borne.

O parte dintre piesele prezentate în programul de la Budapesta au fost înregistrate pe albumul intitulat  „Lumière”, editat în 2014 la  Bucureşti.

Flautistul Matei Ioachimescu a fost numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de către secretarul de stat pentru integrare al Ministerului Federal pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe al Austriei. Este unul dintre cei mai rafinaţi muzicieni ai generaţiei sale, care a susţinut concerte în Europa şi Asia. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, unde a studiat cu renumita profesoară Barbara Gisler şi s-a perfecţionat cu profesorii Pierre-Yves Artaud şi Heidi Indermühle. A fost membru al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Este invitat frecvent ca membru al unor jurii în competiţii internaţionale şi susţine workshop-uri în Austria, Japonia, România şi Croaţia.

Cătălina Butcaru (pian). La 16 ani a fost admisă la Universitatea de Muzică şi Artă din Viena, unde a fost îndrumată de profesorul Jürg von Vintschger şi pianista Meira Farkas. În 2006 a obţinut masteratul la Universitatea de Muzica din Graz, sub îndrumarea lui Alexander Satz, urmează apoi cursuri de măiestrie cu muzicieni de renume ca Dmitri Bashkirov. De-a lungul timpului a susţinut recitaluri solo, concerte de muzică de cameră şi colaborări cu orchestre pe importante scene din Austria, Italia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

Joi, 4 iunie 2015, ora 19.00

După mai multe ediţii de succes, seria „Bijuterii muzicale”, inițiată de ICR Budapesta în 2013 continuă cu un recital de pian interpretat de tânăra şi talentata pianistă Sînziana Mircea.

Sînziana Mircea a cântat în Europa, Asia şi SUA. În programul budapestan sunt incluse piese de Schubert, Liszt, Chopin, Albeniz, Enescu şi Rachmaninov.

Înregistrări ale recitalurilor interpretate de Sînziana Mircea au fost difuzate pe BBC Radio 3, Radio România Muzical şi pe posturile naţionale de radio din Polonia, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Slovacia.

Joi, 11 iunie și vineri, 12 iunie 2015, ora 19.00

Tot în seria „Bijuterii muzicale” vor fi prezentate recitalurile Ansamblului „Flauto Dolce” în Sala festivă a Palatului Regal din Gödöllő în 12 iunie 2015 de la ora 19.00 şi Sala de concerte „Liszt Ferenc” a Facultăţii de muzică „István Vántus” din cadrul Universităţii de Ştiinţe de la Seghedin în 11 iunie 2015.

Ansamblul „Flauto Dolce” a fost înfiinţat în anul 2000 în Cluj, în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” cu principalul scop de a prezenta publicului creaţii de muzică veche şi modernă pentru diferite variaţii de flaute dulci. Ansamblul are un palmares de peste 350 de concerte în România, Austria, Germania, Ungaria, Italia, Israel, Serbia, Slovenia, Spania şi Elveţia.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508