Proiectul ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” – programul săptămânii 27 aprilie-3 mai 2015

apr. 30th, 2015 | By | Category: Eveniment

Proiectul se desfașoară la Hanul Gabroveni din București și este structurat sub forma unei trilogii, în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar locuitorii lui generatori de conținut. Lansarea oficială a proiectului a avut loc pe 26 martie 2015. Curatori: Trevor Davies, Sorin Istudor, Alina Șerban. Texte: Alina Șerban, Anca Ioniță. Manager de proiect: Raluca Ciută.

Memorie | Expoziție permanentă

Prima parte a proiectului, intitulată Memoria Orașului, are ca scop alcătuirea unei hărți afective a Bucureștiului, pornind de la imagini fotografice și secvențe filmate extrase din colecții personale și fonduri documentare, la care locuitorii orașului sunt invitați să participe cu mărturii fotografice și istorii subiective ce surprind dinamica vieții bucureștene.

Newsletter săptămânal 6 | 27 aprilie-3 mai

Luni și Marți, 27 și 28 aprilie |

9:30-11:30 | Hanul Gabroveni

Ateliere Komunitas

Cartografiere afectivă, atelier Harta Mentală

Elevii care iau parte la aceste ateliere vor desena individual harta personală cu drumul de acasă până la școală, iar ulterior vor marca traseul schematic cu bandă adezivă color pe fotografia din satelit a Bucureștiului de pe pardoseala din Hanul Gabroveni.

Miercuri 29 aprilie | ora 19:00 | Hanul Gabroveni

Intersecțiile de miercuri

Dezbaterea Cât de verde este Bucureștiul

Invitați: Nicolas Triboi, Mihaela Hărmănescu, Diana Culescu

Arbori uriași, sălbatici și netunși, parcuri amenajate și colțuri ale nimănui, contactul direct al orașului cu zonele de periferie rurale, scandaluri pentru protejarea porțiunilor de gazon urbane… Să mergem pe urma celor 40 000 de oi metropolitane și să identificăm nuanțele de verde ale capitalei. Noua generație de peisagiști și urbaniști ne va ajuta să descoperim cât de verde este Bucureștiul! • Curator: Svetlana Cârstean

Orașul Verde | Eveniment de weekend

1 – 3 mai | 10:00-22:00 | Hanul Gabroveni

Un sfârșit de săptămână în care ne vom reaminti împreună vechile grădini ale Bucureștiului și vom marca pe hartă „oazele verzi” din oraș, locurile unde ne plimbăm, ne relaxăm și ne întâlnim în mod obișnuit. La final, vom descoperi un altfel de București: un București al timpului liber și al loisir-ului. Rețeaua de parcuri și spații în aer liber, amenajate sau uitate, va reconstitui amprenta verde a unui oraș care a căutat permanent să exploreze metabolismul legăturilor dintre spațiul construit și cel natural și să le transpună în peisagistică. Orașul Verde ne provoacă să privim multiplele aspecte (culturale și sociale) ale urbanizării naturii în București și să recuperăm câteva din secvențele acesteia. Vizitatorii expoziției Memoria vor fi invitați să lipească pe pardoseala de la Hanul Gabroveni buline autocolante, pentru a marca spațiile verzi favorite din București.

Evenimente găzduite

17 aprilie – 15 mai

Bucureștiul Sălbatic

Hanul Gabroveni, Sala Arcelor

24 – 30 aprilie, 12:00-20:00

Știți cu câte specii de animale sălbatice împărțim zilnic Bucureștiul?

Fotograful Cristian Vasile s-a hotărât să afle răspunsul la această întrebare în cadrul proiectului Bucureștiul Sălbatic, introducând locuitorii orașului în lumea nevăzuta a animalelor sălbatice din capitală. Nevăstuică, ciuf de pădure, șorecar, vânturel roșu, corcodel, cojoaică și alte multe vietăți pot fi văzute în București dacă vă opriți câteva secunde și sunteți atenți la viața care ne înconjoară. Producător: Asociația Ephemair, cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Primăria Municipiului București. Sponsor: Raiffeisen Bank, Canon, partener instituțional: MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, București. Parteneri: Corocova Roy – Dâmboviceanu, X Design Serivce, Fabrik, Parteneri media: Europa FM, TVR, revista Arta, the Re art, Feeder.ro

Război și Pace în Balcani

Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor

17 aprilie – 15 mai, program de vizitare zilnic 12:00-20:00

Expoziție despre impactul Primului Război Mondial asupra populației civile.

Un eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB.

Expoziția prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momente diferite ale Primului Război Mondial, precum și imagini din viața cotidiană din Balcani, în perioada 1914–1918. De la aceștia ne-a rămas o serie de fotografii care prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viață în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins în imagini retragerea armatei sârbe prin munții Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane, respectiv franceze, au fotografiat viața de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum și crimele de război îndreptate împotriva populației civile.

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

Număr de vizualizări :818


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro