spot_img

„Music of the Roots” la Institutul Cultural Român din Berlin

Vineri, 2 august 2013, ora 19.30, la sediul Institutului Cultural Român din Berlin va avea loc un concert de muzică clasică susţinut de Jacques Thibault Trio. De asemenea, va fi prezentată expoziția de fotografie „Muzica rădăcinilor – Arhetipuri din arta tradițională românească și influențe în arta contemporană”. Acest eveniment face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Music of the Roots”, care se desfăşoară în Berlin și București. Scopul proiectului “Music of the Roots” este descoperirea și popularizarea patrimoniului imaterial şi material aşa cum e reflectat în muzică şi artele vizuale. Coordonator „Music of the Roots“: Carmen Revencu.

Concertul de muzică clasică conține piese cu influenţe folclorice din repertoriul național și internațional, aparţinând compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Franz Schubert şi Ludovic Feldman. Membrii Trio-ului Jacques Thibault sunt Andrei Banciu (pian), Bogdan Jianu (violoncel) şi Burkhard Maiss (vioară).

Andrei Banciu (pian) s-a născut la Timişoara, oraş în care a şi frecventat cursurile Facultăţii de Muzică. A studiat la Universität der Künste Berlin, sub îndrumarea profesorului Klaus Hellwi. A câştigat mai multe concursuri muzicale naţionale şi internaţionale: „Rovere d’oro”, „Jeunesses Musicales”, „Kissinger Klavierolympiade” şi „Bela Bartok’. Totodată, este câştigător a unor burse oferite de Paul-Hindemith-Gesellschaft Berlin, Studienstiftung des Deutschen Volkes, Konrad-Adenauer-Stiftung, iar în anul 2010 a fost bursier Bayreuth. A cântat împreună cu violonistul Leonard Schreiber în Olanda, Belgia, Franţa (“Maison de Radio France” în Paris) şi la Royal Festival Hall în Londra.

Bogdan Jianu (violoncel) şi-a început formarea profesional-muzicală în oraşul natal Bucureşti, unde a urmat cursurile Academiei de Muzică. În anul 1996 s-a mutat la Berlin, absolvind programul de master, clasa profesorului Markus Nyikos. Bogdan Jianu a câştigat premiul întâi la mai multe concursuri din România, premiul trei la competiţia internaţională Janáček, fiind totodată şi câştigătorul unei burse oferite de asociaţia Hindemith. A fost membu a Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti şi Kammerphilharmonie Berlin şi a lucrat cu Cvartetul Artemis, Radu Adulescu, Laszlo Varga, Wolfgang Laufer membru al Cvartetului „Fine Arts” şi Menahem Pressler din cadrul Trio-ul „Beaux Arts”.

Burkhard Maiss (vioară) s-a născut la Düsseldorf. A urmat cursurile Institutului Julius Stern şi Hochschule der Künste Berlin, sub îndumarea profesorului Koji Toyoda şi a absolvit programul de masterat la Folkwang Hochschule Essen, clasa profesorului Mandeau. De asemenea, a lucrat cu Thomas Brandis şi Gyorgy Sebok. Burkhard Maiß este câştigătorul a numeroase compeţii prestigioase, precum „Folkwang Wettbewerb”, bursele „Deutscher Musikwettbewerb” Bonn, „VillaMusica” şi „Deutscher Akademischer Austausch Dienst”. A predat un număr important de cursuri de măiestrie artistică la Stanford, Ithaca, Philadelphia, Palm Beach, Madeleine Island, Brussels şi Seul.

În completarea atmosferei create prin muzică, sunt introduse și elemente vizuale. Expoziţa fotografică de artă comparată prezintă influențe tradiționale, elemente arhetipale, precum și vechi motive arhaice. Fotografiile expuse aduc în faţa publicului sculpturi ale unor artişti români celebri, Marian Zidaru, Vasile Gorduz şi Mihai Sârbulescu, dar şi opere anonime ale unor meşteri populari români.

Evenimentul este organizat de către comunitatea Meşteşugari Români, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Berlin, Muzeul Bucovinei Suceava, Complexul Muzeal Arad, Asociația Tradiția Românească și Auer Packaging. „Music of the Roots” este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508