spot_img

”Imaginarium” de Bianca Boeroiu, în lumea formatelor

Vineri, 7 decembrie 2012, la Galeria Galateea din București (Calea Victoriei 132) a avut loc vernisajul expoziției de cermică ”Imaginarium” semnată de artista Bianca Boeroiu. Expoziția poate fi vizitată în perioada 7 decembrie 2012 – 4 ianuarie 2013. Despre demersul artistic al Biancăi Boeroiu a vorbit scriitorul Dan Mircea Cipariu, invitat la eveniment.


”Această expoziție a Biancăi Boeroiu are un titlu care ar putea fi valabil și peste 2000 de ani. Avem de a face de fapt cu o problemă din totdeauna a oricărui creator, fie că e artist vizual sau literat. În spatele oricărei stilistici există un mecanism de creație, există o structură, un format, o matrice, un ADN al creației, ceea ce numesc esteticienii son identitar. Foarte interesantă expoziția, în care se observă acest drum între mecanismul creației și spațiul liber creat în operele Biancăi Boeroiu, un spațiu care poate fi decodat drept accident metafizic, terapie sau, pur și simplu, nevoia de aer, nevoia de loc nedefinit, nevoia de relativitate. Sigur, Bianca Boeroiu, la un moment dat, vorbește despre raportul dintre masculinitate și feminitate. Dincolo de acest raport, aici este vorba despre asumarea unei matrice stilistice. Trăim într-o lume a formatelor. A ieși din format nu se poate face decât prin nevoia de Celălalt sau prin transcendență. Astfel, vedem cum se creează raporturi vizuale între mecanism și spațiul liber, lăsat, mai degrabă, să fie construit în imaginariul privitorului. Această creație este una care știe exact care sunt etapele istorice ale unui proces de construcție stilistică și ea are conștiința faptului că orice tip de matriță devine și un element perisabil sau un element care devine doar un semn vizual. Între aceste două raportări se naște o tensiune și eu așa și privesc aceste încercări de a lăsa într-o zonă de haos, de turbulență, zone care reprezintă foarte mult spiritul lumii în care trăim. Suntem într-o lume binară, a calculelor, a lui 0 și 1, pe care nu le citim în raport de masculin și feminin ci în raport față de spațiul unui format. Îmi place să văd această expoziție ca pe o evadare din format. Nevoia de Celălalt, de transcedere, toate acestea realizează elementele unui bun discurs vizual și a unei asumări conștiente a unui proiect artistic de foarte bună calitate.” – Dan Mircea Cipariu

”Expoziția evoluează sub forma unui univers populat de multiplele identități pe care le poate genera fuziunea dintre realitate și ficțiune. O lume barocă structural, dominată de raportul dintre principiul activ (masculin) și cel feminin (pasiv), aflată sub semnul unui dialog empatic, susținut de fragilitatea apropierii. Candoarea hrănește imaginația, jocul devine joacă, limitele se estompează iar cele două personaje deschid o dimensiune a oniricului, mobilată cu elementele universului lor eclectic. Paleta coloristică restrânsă lasă să respire dinamica volumelor și a detaliilor de structură”- Bianca Boeroiu

Bianca Boeroiu s-a născut la Ploiești în anul 1977 unde a și absolvit Liceul de Artă și Muzică ”Paul Constantinescu”. În anul 2001 este absolventă a Universității de Arte, București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția ceramică, la clasa prof. Ione Cojocariu. Urmează Studiile Aprofundate în Arte Vizuale în cadrul aceleiași facultăți. I se acordă Premiul pentru debut al Bienalei Artelor Focului, ediția a II-a, în anul 2001, precum și Bursa UAP în anul 2002. Prezentă la numeroase expoziții de grup și simpozioane naționale și internaționale.

”Imaginarium” este a doua expoziție personală a artistei.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508