Scriitorii Ioan Es. Pop şi Andrei Ruse, invitaţi la Centrul Cultural

sept. 11th, 2012 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 13 septembrie 2012, ora 19:30, la Centrul Cultural (Str. Dianei 4, Zona Rosetti, Bucureşti), va avea loc o lectură de proză şi poezie. Invitaţi: Ioan Es. Pop şi Andrei Ruse. Moderator: Sorin Despot.

Ioan Es. Pop debutează editorial în 1994 cu volumul de poeme “Ieudul fără ieșire”. Colaborează cu poezii la: “Luceafărul”, “Nouăzeci”, “Tribuna”, “Astra”, “Transilvania”, “Contemporanul”, “Vatra”, “România literară”, “Contrapunct”, “Convorbiri literare” ș.a. A publicat grupaje de poezie în “Revista Iberorrománica” (Madrid), “Asheville Poetry Review” (SUA) și în reviste literare din Irak, Iugoslavia și Suedia. Volume publicate: Ieudul fără ieșire, Ed. Cartea Românească, 1994; ediția a doua, Ed. Ninpress / Charmides, 2009; Porcec, Ed. Cartea Românească, 1996; Pantelimon 113 bis, Ed. Cartea Românească, 1999; Podul, antologie, Cartea Românească, 2000; Rugăciunea de antracit / The Anthracite Prayer, antologie bilingvă, Ed. Dacia, 2002; Petrecere de pietoni, Ed. Paralela 45, 2003; Confort 2 îmbunătățit (împreună cu Lucian Vasilescu), Ed. Publicațiilor pentru Străinătate, 2004; Lumile livide / The Livid Worlds, antologie bilingvă, Ed. Institutul Cultural Român, 2004; Și cei din urmă vor fi cei din urmă, volum bibliofil, 2007; No Exit, antologie, Ed. Corint, 2007; O căruță încărcată cu nimic (împreună cu Peter Srager, Robert Șerban), ediție bilingvă, Ed. Brumar, 2008; Unelte de dormit, Ed. Cartea Românească, 2011. A obţinut numeroase premii literare.

Andrei Ruse s-a născut la 16 decembrie 1985, în Bucureşti. A iniţiat mai multe proiecte online în domeniul cultural, ultimul şi cel mai important fiind revista şi comunitatea Hyperliteratura.ro (2011). A colaborat şi cu alte site-uri şi a derulat diverse campanii de promovare pentru cărţi, fiind invitat la diferite conferinţe privind promovarea de carte; a organizat, de asemenea, mai multe evenimente, printre care Clubul de Lectură, o întâlnire bilunară care propunea lecturi publice şi discuţii având ca subiect cele mai noi cărţi apărute sau în pregătire pe piaţa românească şi autorii lor.

Andrei Ruse este cunoscut pentru primul videotrailer al unei cărţi româneşti, realizând de altfel un număr consistent de videopoeme, videointerviuri, trailere sau diverse clipuri experimentale, inclusiv documentare, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Poezie. Puterea (2009), la care a lucrat împreună cu Răzvan Ţupa.

A participat la lecturi publice în străinătate (Berlin, 2009 şi 2011), iar în 2012 a primit bursa Jean-Jacques Rousseau din partea Akademie Schloss Solitude. În 2007 a debutat cu volumul de poezie Black Job la Editura Vinea. În 2008 a apărut pentru prima dată la Editura Tritonic romanul Soni, reeditat în 2009. La Editura Polirom a mai publicat romanul Dilăr pentru o zi (2011) şi Soni, ediţia a III-a (2012).

Număr de vizualizări :910


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro