spot_img

Exclusiv: Consilierul juridic Rodica Guiu, noul administrator general al Copyro. Dan Mircea Cipariu a demisionat din Copyro!

Vineri, 15 iulie 2011, în sala Millenium din cadrul Centrului de Conferinţe al S.C. Complex Hotelier Modern S.R.L. din Bucureşti, Adunarea Generală a Asociaţiei Copyro – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor a ales un nou administrator general în persoana Rodicăi Guiu, cea care a îndeplinit până acum funcţia de consilier juridic la Copyro. Rodica Guiu o înlocuieşte, astfel, pe Nicoleta Cofcinski, cea pentru care Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a suspendat activitatea Copyro, la 1 iunie 2011, în urma unor nereguli sesizate de ORDA. Rodica Guiu a fost singura candidată intrată în competiţie, după ce o comisie a Copyro a respins ca neeligibilă candidatura Cristinei Poterăşoiu, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, pe motiv că nu a semnat olograf Scrisoarea de intenţie şi CV-ul depuse electronic secretariatului Copyro. În urma acestui argument de respingere a candidaturii Cristinei Poterăşoiu, scriitorul Dan Mircea Cipariu şi-a dat demisia atât din Comisia de Lectură a Copyro, cât şi din Copyro. „A fost, evident, o premeditare acest refuz de candidatură, cu atât mai mult cu cât, de mai multe ori, am solicitat o întrevedere a celei propuse de către mine, Cristina Poterăşoiu, cu preşedintele Copyro, Eugen Uricaru. Cum candidatura unică fără o competiţie reală şi democratică duce la unanimitate şi derapaje autoritare, mi-am prezentat chiar în faţa Adunării Generale demisia din Copyro. Cineva care a girat juridic activităţi pentru care ORDA a suspendat activitatea Copyro probabil că e mult mai de folos”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.

Pe 8 Iunie 2011, Consiliul Director al COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor a remis TITULARILOR DE DREPTURI DE AUTOR din domeniul operelor scrise reprezentaţi de COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor şi a UTILIZATORILOR următorul comunicat oficial:

„Vă comunicăm prin prezenta faptul că în data de 01.06.2011 prin Decizia Directorului General al ORDA nr.207, Asociaţiei COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor i s-a suspendat temporar activitatea de organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor.

Motivele preexistente emiterii deciziei de suspendare temporară a activităţii COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor sunt fundamentate pe aplicarea injustă şi abuzivă de către ORDA a dispoziţiilor din Legea nr.8/1996 cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, în argumentarea deciziei de suspendare se invocă procesul verbal de control nr.3190/11.01.2011 aferent anului 2009, control care nu a constatat că activitatea organismului de gestiune colectivă a încălcat prevederile stabilite de Legea nr.8/1996 cu modificările şi completările ulterioare şi a drepturilor de autor ale titularilor de drepturi legal reprezentaţi.

Mai mult decât atât, concluziile controlului aferent anului 2009 au fost analizate în cadrul Adunării Generale din data de 24 martie 2011 chiar în prezenţa reprezentanţilor ORDA aceştia necomunicând Adunării Generale eventualele încălcări ale legii care să ducă la suspendarea activităţii organismului de gestiune colectivă.

Emiterea deciziei s-a dat în contextul în care COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor a fost obligată să participe la un arbitraj nelegal, în contradictoriu cu PERGAM, prin care i se solicită cedarea a 95% din drepturile aferente copiei private pe 3 ani în urmă şi 25% din drepturile aferente retransmiterii prin cablu tot pe 3 ani în urmă, drepturi ce au fost obţinute de COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor după 5 ani de negocieri şi arbitraje atât cu societăţile de gestiune colectivă din domeniu cât şi cu utilizatorii.

La această evidenţă se adaugă faptul că PERGAM nu exista, încă, în perioada pentru care acesta pretinde beneficiile legii.

ORDA, prin decizia dată, a favorizat PERGAM în cadrul procedurii de arbitraj, aceasta depăşind atributele sale de secretariat în cadrul procedurii arbitrale.

Activitatea PERGAM este supusă controlului judecătoresc de COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor, atât în ceea ce priveşte înfiinţarea, modul de dobândire a calităţii de colector unic pentru drepturile din retransmiterea prin cablu a operelor scrise  cât şi a aspectelor de reprezentativitate pentru titularii săi de drepturi.

Urmare situaţiei prezentate asigurăm atât titularii de drepturi cât şi utilizatorii că ne vom adresa tuturor instanţelor de judecată pentru înlăturarea consecinţelor negative şi nelegale ale Deciziei Directorului General al ORDA nr.207/01.06.2011.

În acelaşi timp, anunţăm titularii şi utilizatorii de drepturi de autor că Adunarea Generală Extraordinară din 14-15 iulie 2011 va asigura funcţionarea normală a COPYRO începând cu data de 15 iulie 2011, în raport de Decizia ORDA nr.207 din 01.06.2011 şi a Legii nr.8/1996 cu modificările şi completările ulterioare.

Tuturor vă dorim bune rezultate în activitate şi vă adresăm mulţumiri pentru înţelegere.

Consiliul Director al COPYRO – Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508