spot_img

Triplă lansare FNT: Cristina Modreanu, Mihai Măniuţiu, Marius Benţa

Astăzi, 31 octombrie 2010, ora 16:00, la librăria Cărturești Verona (Bucureşti), continuă evenimentele propuse de Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XX-a. Astfel, în cadrul secţiunii Lansări de carte de teatru” vor fi prezentate volumele “Mihai Măniuțiu. Spațiul cameleonic de Cristina Modreanu, Memoriile hingherului de Mihai Măniuţiu, cu ilustraţii de Iuliana Vâlsan, şi Povestea povestită nu e povestea adevărată, 3 piese şi un monolog de Marius Benţa, apărute la Editura bybliotek, Cluj-Napoca, 2010. Prezintă Cristina Modreanu, Diana Suciu (Editura bybliotek) și regizorul Alexandru Dabija.

Volumul “Mihai Măniuțiu. Spațiul cameleonic” de Cristina Modreanu a fost lansat pentru prima dată la 1 iunie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Textul volumului este tradus în engleză şi în franceză, adăugându-i-se o cronologie completă a spectacolelor semnate de Mihai Măniuţiu de-a lungul carierei sale. Fotografiile din acest album sunt însoţite de note semnate de criticul de teatru Cristina Modreanu, despre tratarea spaţiului de joc în spectacolele măniuţiene.

Memoriile hingherului de Mihai Măniuţiu este un micro-roman care propune o incursiune umoristic-fantastică într-un spaţiu balcanic mitic, prin intermediul a două figuri picareşti: memorialistul şi amicul său, zis hingherul. Intersectându-se cu numeroase alte personaje, cei doi eroi descoperă o lume enigmatică şi fabuloasă, care amestecă, în teritoriul „Balkanyei”, reţele conspirative, subversiuni ancestrale, puteri ambigue şi malefice. Ironia şi fantasticul, cotidianul şi oniricul însoţesc periplul unei căutări iniţiatice, conturând, deopotrivă, universuri paralele, lumi pe cât de comice, pe atât de ameninţătoare.

Povestea povestită nu e povestea adevărată” de Marius Benţa conţine trei piese de teatru şi un monolog. Piesa care dă titlul volumului e inedită, iar celelalte două (“Bate cineva” şi “Asasinarea Marchizului de Sade”) au fost puse în scenă la Teatrul Naţional Cluj.

Apărut la Editura bybliotek, volumul are o prefaţă scrisă de Diana Suciu, iar pe coperta 1 e un artwork digital semnat de două artiste din Cluj (Flavia Marele şi Ildiko Mureşan). Designul copertei aparţine lui Dan Dulau, iar foto coperta 4 e semnată de Cristina Barşony.

FNT va transforma Bucureştiul în perioada 30 octombrie-7 noiembrie 2010, într-o adevărată capitală teatrală. Publicul va putea viziona şi lua parte la cele 33 de producţii, 12 conferinţe şi întâlniri, precum şi la lansarea a 26 de cărţi şi reviste de teatru şi 6 filme de specialitate.

În toate teatrele bucureştene, dar şi la Operă şi Operetă, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, şi la Fundaţia Löwendal, la Cărtureşti Verona, pe gardul Muzeului Naţional de Artă al României, festivalul îşi face simţită prezenţa. Invitaţii sunt nume importante ale teatrului în Europa şi în lume: regizori care au făcut istorie prin stilurile unice descoperite, teoreticieni care predau la cele mai mari universităţi, autori care semnează biografii de artişti sau volume de critică teatrală, unele pentru prima dată traduse în România.

Pentru consultarea programului complet, vizitaţi pagina FNT: http://www.fnt.ro/ro/program/zile

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508