spot_img

„Cultura în perioada de austeritate”

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a susţinut joi, 16 septembrie 2010, la sediul ministerului, o conferinţa de presă care s-a constituit ca un bilanţ al primelor opt luni de mandat. Ministrul Culturii a prezentat evaluarea activităţii sub titlul „Cultura în perioada de austeritate”, înfăţişând jurnaliştilor prezenţi, pe de o parte, situaţia cheltuielilor, a restructurărilor şi a reducerilor de personal şi, pe de altă parte, situaţia proiectelor legislative, a proiectelor de restaurare şi a investiţiilor. Redăm mai jos, chestiunile discutate de către Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, în conferinţa de presă:

În prezentare s-a subliniat că bugetul Ministerului pe 2010, după rectificarea din august, se ridică la 734 milioane lei, ceea ce reprezintă circa 0,14% din PIB. Pentru comparaţie, în Austria, bugetul pentru cultură se ridică la 1,17% din PIB, în Bulgaria este de 0,72% din PIB, iar în Ungaria de 0,53% din PIB. Kelemen Hunor a declarat că se va lupta ca în bugetul pe 2011, procentul alocat culturii să fie mai mare, arătând că anul viitor se vor acumula o serie de cheltuieli obligatorii, legate atât de finalizarea unor investiţii, cât şi de programarea unor evenimente de amploare – de exemplu, Festivalul Internaţional „George Enescu”.

În privinţa reducerilor de personal, la nivelul instituţiilor de cultură din subordinea MCPN, se va reduce personalul cu circa 12% până la sfârşitul anului. Reducerea se va face diferenţiat, în aşa fel încât să nu se afecteze personalul de specialitate.

Ministrul Culturii a punctat şi câteva dintre obiectivele majore finalizate în acest an sau care urmează să fie finalizate anul viitor: Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Palatul „A. I. Cuza” de la Ruginoasa, Biblioteca Naţională, Palatul Culturii din Iaşi.

Ministrul a reiterat şi priorităţile legislative ale Ministerului: Codul Patrimoniului, modificarea Legii 8/1996 privind drepturile de autor, şi a Legii 120/2006, privind monumentele de for public, dar şi activitatea mai puţin spectaculoasă, dar nu mai puţin importantă, de elaborare a Normelor de structură pentru instituţiile culturale.

„Reforma administrării instituţiilor culturale trebuie să elibereze actul cultural de birocraţiile inutile, să-i crească impactul social, să aducă arta şi cultura mai aproape de oameni şi, nu în ultimul rând, să eficientizeze cheltuielile aferente actului cultural.” a spus ministrul Kelemen Hunor.

În continuarea conferinţei de presă, Vladimir Simon, coordonatorul Organismului Naţional de Coordonare pentru România, a prezentat obiectivele “Anului European al Voluntariatului”.

Anul European al Voluntariatului – 2011 – face parte din Anii tematici propuşi de Consiliul European, iar Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural a fost desemnat drept autoritate responsabilă la nivel guvernamental pentru implementarea în România a acţiunilor organizate în cadrul Anului Voluntariatului.

Obiectivele Anului European al Voluntariatului sunt:

crearea unui mediu propice dezvoltării voluntariatului în toate statele membre şi înlăturarea     obstacolelor administrative şi juridice existente; ameliorarea activităţilor de voluntariat , cooperarea în cadrul societăţii civile şi între acestea şi alte sectoare ale domeniului social şi economic; recunoaşterea rolului activităţilor de voluntariat la nivelul Uniunii, în primul rând de către responsabilii; creşterea gradului de sensibilizare cu privire la valoarea şi importanţa voluntariatului în dezvoltarea armonioasă a comunităţilor şi coeziunii sociale.

Sloganul Anului European al Voluntariatului va fi: „Oferă-te voluntar! Schimbă ceva!”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508