spot_img

Baronul ortodox şi ministrul-autor

Din tolba cu veşti proaste, ni se confirmă acum dezinteresul Ministrului Culturii, dl. Kelemen Hunor, faţă de gestionarea discreţionară a Administraţiei Fondului Cultural Naţional-AFCN. Scriu dezinteres pentru că i s-a atras atenţia de mai multe ori ministrului culturii că AFCN are un director interimar contestat de multe organizaţii non-guvernamentale şi de asociaţiile de editori. Pus în faţa unei evidenţe de o gravitate fără de tăgadă, anume că directorul AFCN, Cristian Petcu,  a dat bani fără licitaţie unei instituţii unde activează!, dl.Kelemen Hunor se face că nu vede şi că nu aude. Poate că onoarea sa de ministru-autor de carte să-l salveze în al doisprezecelea ceas!

Dl. Cristian Petcu este directorul interimar al AFCN şi, în acelaşi timp, administrator-şef şi lector al Universităţii „Valahia” din Târgovişte – Facultatea de Teologie. Doctor în teologie, titular al cursului „Drept bisericesc şi administraţie parohială”, dl. Cristian Petcu a dat 3900 lei universităţii unde lucrează, folosindu-se de o portiţă juridică, anume de fondul nevoilor culturale de urgenţă al AFCN. Asta înseamnă că 3900 lei au fost daţi de dl. Petcu fără ca proiectul să fi trecut printr-o licitaţie. Dacă veţi citi documentele oficiale ale AFCN, veţi putea vedea că cei 3900 de lei daţi pentru volumul „Misiune, spiritualitate, cultură” nu întrunesc, la o evaluare profesionistă, niciunul dintre motivele pentru care dl.Petcu a apelat la fondul de urgenţă. De remarcat poate fi doar „urgenţa” arătată de dl. Petcu pentru susţinerea propriilor sale interese. În timp ce editurile importante din România trebuie să facă zeci de hârtii pentru licitaţia de proiecte editoriale a AFCN, poate-poate vor primi ceva, numai dl. Petcu atribuie, ca un baron ortodox, bani pentru cartea „Misiune, spiritualitate, cultură”. Argumentele sale juridice pentru motivarea „nevoii culturale de urgenţă” îl afundă şi mai mult pe dl. Petcu în amoralitate! Pe lângă acest contract, am aflat că mai sunt şi alte patru contracte trecute la „nevoi culturale de urgenţă” (fără licitaţie!!!), în valoare de 21.400 lei. Numai şi numai publicarea acestei informaţii ar trebui să aibă drept efect curăţirea AFCN-ului de directorul său interimar. Poate că în al doisprezecelea ceas, dl. Kelemen Hunor ne va dovedi că nu este sub vremuri şi că are onoare şi bună-credinţă!

Dan Mircea CIPARIU

P.S. Îi rog pe toţi cei care au fost şi sunt nemulţumiţi de evaluările controversate şi netransparente ale AFCN să-mi scrie pe adresa AgenţieideCarte.ro (cipariu@yahoo.com) pentru a putea pregăti, cu ajutorul Coaliţiei Sectorului Cultural Independent, o conferinţă de presă extraordinară a organizaţiilor non-guvernamentale şi a creatorilor nemulţumiţi de felul în care au fost făcute licitaţiile de proiecte culturale şi editoriale ale AFCN.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Cazul pare strigator la cer. Numai ca nu e asa, ideea de conflict de interese este doar mimata peste tot in sistemul administrativ si politic de azi. Candva, am facut parte din comisia de evaluare a proiectelor editoriale, de la AFCN. Atunci, am primit un formular din care rezulta daca sunt sau nu in conflict de interese. Sigur, dl presedinte interimar nu a trebuit sa semneze asa ceva, acele formulare sunt doar membrii comisiilor, probabil, si azi, pentru ca ei, oricum, nu decid sumele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508