spot_img

Clasament final (S)TOP CARTEA MEA (1 martie 2010- 30 aprilie 2010)

În urma topului de carte, (S)TOP CARTEA MEA, iniţiat la 1 martie 2010 de AgenţiadeCarte.ro, şi în urma părerilor şi voturilor exprimate de cititori pe site-ul AgenţieideCarte.ro, clasamentul s-a definitivat la 30 aprilie 2010, ora 22:00, odată cu închiderea votului.

La secţiunea Poezie au existat 462 de voturi, primul loc revenindu-i lui Ioan Pintea, “Casa teslarului”, Editura Cartea Românească (25%, 116 Votes). Locul doi: Dan Iancu, “Tata doar fotografii”, Editura Agol (16%, 72 Votes). Locul trei: Gellu Dorian, “Alungând tristeţea”, ca Paganini”, Editura Brumar (14%, 65 Votes).

La secţiunea Proză, cu 425 de voturi exprimate, clasamentul arată astfel: pe primul loc de situează Stelian Ţurlea cu volumul  “În absenţa tatălui”, Editura LEDA (32%, 137 Votes), urmat de Adrian Schiop cu volumul “Zero grade Kelvin”, Editura Polirom (9%, 37 Votes), iar pe locul trei Matei Florian, cu romanul “Şi Hams Şi Regretel”, Editura Polirom. (8%, 36 Votes).

La secţiunea Critică şi istorie literară, 603 de navigatori şi-au exprimat opinia, votând. Deşi volumul semnat de Niculae Gheran şi Andrei Moldovan, “Liviu Rebreanu prin el însuşi”, Editura Academiei, a primit 28% din numărul total al voturilor (171), ocupând teoretic locul 2 în clasamentul acesta,  el nu se poate clasa în acest top. Această carte urma să apară în anul  2008 la Editura Academiei Române, însă a ajuns în tipografie de abia în februarie 2009, intrând în circuitul public începând cu această lună. Totuşi, pe coperta cărţii scrie ca dată a apariţiei sale anul 2008. În urma acestei situaţii şi în urma semnalărilor primite de la cititori cu privire la această carte absolut remarcabilă (dar ghinionistă!), clasamentul arată astfel: Pe primul loc se situează Gellu Negrea cu volumul “Dicţionar subiectiv al personajelor lui I.L.Caragiale (A-Z)”, Editura Cartea Românească (32%, 195 Votes). Pe locul doi: Romaniţa Constantinescu, “Paşi pe graniţă. Studii despre imaginarul românesc al frontierei”, Editura Polirom (10%, 62 Votes). Locul trei: Daniel Cristea Enache, “Timpuri noi: secvenţe de literatură română”, Editura Cartea Românească(7%, 45 Votes).

La secţiunea Debut au existat 521 de voturi. Pe primul loc se situează Dragoş Voicu cu volumul “Coada”, Editura Cartea Românească (32%, 167 Votes). Locul doi îi revine lui Andrei Gorzo, cu “Bunul, răul şi urâtul în cinema”, Editura Polirom (13%, 66 Votes), iar locul trei lui  Stoian G. Bogdan şi volumului “Chipurile”, Editura Cartea Românească (12%, 64 Votes).

Felicitări câştigătorilor, tuturor participanţilor, precum şi celor care au votat pentru realizarea acestui Top. Totodată vă mulţumim că ne-aţi însoţit în acest periplu cu peripeţii şi vă rugăm să urmăriţi noul (S)TOP de carte, deschis pe 5 secţiuni începând cu data de 3 mai 2010: Traduceri din literatura universală, Dramaturgie, Carte SF/Fantasy, Memorii/Jurnale, Literatură pentru copii.

Articole recomandate

4 COMENTARII

  1. Surprize surprize! Votează cu 33 % mai multi la critica decit la poezie si proza. Absenteaza din top cărți memorabile si multipremiate: la proza Cartea soaptelor, Medgidia – orasul de apoi, Ist. romantata a unui safari, „Ghețarul„ lui Tomșa, „Mafalda„ Ioanei Drăgan etc. La poezie volumele din 2009 ale unor Lucian Vasilescu, Iolanda Malamen, Anca Mizumschi, Mircea Bârsilă, Angela Marinescu… la Critica si la Debut lipsesc Andrei Terian (debut) si Gh. Ardeleanu. E clar ca avem o circulatie foarte slaba a cartilor, mai ales a celor de poezie. Nu se explică asemenea absențe într-un an literar bogat.

  2. Ancheta nimerește totuși la o secțiune un podium pefect plauzibil: la critica. Felicitari tuturor si in special lui Gelu Negrea. Precizare: Romanița e și debut. Nu e critică, nici istorie literară, cel mult eseu, dar merge.

  3. Hai, fratilor, comentati, ce e linistea asta? Unde sunt criticii, unde sunt scriitorii, unde sunt castigatorii si invinsii, ce se intampla?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508